Amalie Kjældgaard Kristensen har byttet Skanderborg og København ud med Wien i sin jagt på at skabe sig en karriere inden for den klassiske musik. Foto: Jevgenija Frolova

Amalie Kjældgaard Kristensen har byttet Skanderborg og København ud med Wien i sin jagt på at skabe sig en karriere inden for den klassiske musik. Foto: Jevgenija Frolova

Amalie jagter den klassiske drøm i Wien

24-årige Amalie Kjældgaard Kristensen vil forny den klassiske musik

Af
Claus Sonne

På væggene er der opsat papirark med noder, og på et bord ligger violinen og får en pause. 24-årige Amalie Kjældgaard Kristensen er på besøg hos sine forældre, der netop er flyttet fra Skanderborg til Horsens. Til daglig har hun base i Wien og går på verdens største musikuniversitet.

Amalie har nemlig skiftet ungdomsårene i Skanderborg ud med først tre år på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København og nu den østrigske hovedstad, hvor hun bor på tredje år. Og føler sig mest hjemme, selv om hun ikke havde regnet med, at det skulle ske.

"Wien er min base. Rent kulturelt sker der langt mere end noget sted i Danmark, og for en klassisk violinist er Wien simpelthen stedet. Man kan vel sige, at Mozarts ånd stadig svæver over byen, og man bliver konstant mindet om ham i bybilledet," siger hun og smiler.

Med jævne mellemrum er der dog koncerter andre steder end i Wien og Østrig på programmet. Det sker ofte i København, men gennem de seneste år har Amalie opbygget et stort netværk indeholdende musikere fra mange forskellige lande, så hun er ofte på farten.

"70 procent af mine medstuderende er ikke fra Østrig, for musikere fra hele verden søger til Wien. Så jeg har lært mange forskellige nationaliteter at kende både her og fra de to år, hvor jeg var med i EUs ungdomssymfoniorkester," forklarer hun.

Wien er blevet Amalie Kjældgaard Kristensens base. Hun er dog netop blevet optaget i solistklassen på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, så hun vil også blive undervist i Danmark. Foto: Jevgenija Frolova

Wien er blevet Amalie Kjældgaard Kristensens base. Hun er dog netop blevet optaget i solistklassen på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, så hun vil også blive undervist i Danmark. Foto: Jevgenija Frolova

Hovedparten af sit liv tilbringer Amalie dog i Wien, hvor hun undervises af en vaskeægte musikprofessor - og øver fem-otte timer om dagen.

"Jeg arbejder meget med det tekniske element i mit spil. Min underviser er meget striks, og jeg får masser af kritik. Ofte er den ros, jeg får, at jeg ikke får kritik, men han er virkelig god og kan flytte mig i den retning, jeg gerne vil.

Et levende værktøj

Da Amalie flyttede til Wien, havde hun naturligvis sin egen violin med. Men den rynkede hendes lærermester hurtigt på næsen af.

"Den var han godt nok ikke tilfreds med," siger hun og griner.

"Min professor sendte en anden professor, der havde en violin liggende, en italiensk der vel er cirka 100 år gammel. Der var ikke blevet spillet på den i 40 år, men de mente begge, at den ville passe godt til mig. Og det havde de ret i. Det er meget nemmere at få de gode toner ud af den - den er er levende værktøj, der gør, at det aldrig bliver kedeligt at spille på den. Jeg har dog beholdt min egen bue," forklarer Amalie.

Lige nu står Amalie i den situation, at hun er optaget i solistklassen på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, samtidig med at hendes studier i Wien ikke er afsluttede. Men der er plads til begge dele.

"Wien vil dog fortsat være min base," konstaterer hun.

Spørger man Amalie Kjældgaard Kristensen om, hvor hun håber at lande, så er svaret lidt svævende.

"Jeg vil gerne ud og ramme et stort publikum, og jeg vil gerne gøre den klassiske musik mere levende og 'spiselig'. Efter min mening hører den klassiske musik ikke hjemme på et museum eller i en lukket klub, og jeg har sindssygt mange ideer, jeg gerne vil ud og have prøvet af," hun og sætter flere ord på:

"I Wien har jeg spillet til koncerter, hvor musikerne er klædt ud som på Mozarts tid. Det er jeg ikke vild med."

Koncert i Horsens

5. september giver Amalie sammen med tre kollegaer en koncert i sine forældres hus i Horsens. Vil man vide mere, kan man skrive på amalie_kjaeldgaard@yahoo.dk.

Publiceret 14 August 2018 11:45