Den svenske historiker Erik Petersson har skrevet en biografi om renæssancekongen Christian 2. Pressefoto

Den svenske historiker Erik Petersson har skrevet en biografi om renæssancekongen Christian 2. Pressefoto

Bøger til en sommer uden Game of Thrones

Der er hjælp at hente i bøgernes verden, hvis man venter på middelalderlige kampe

Af
Jens Rasmussen,

Hørning Bibliotek

Den yderst populære HBO-serie Game of Thrones springer et år over inden den afsluttende sæson i 2019. Men hvis man mangler det årlige fix af middelalderlige tronkampe, er der hjælp at hente i bøgernes verden:

Flammesol

1470-1485 er fjerde og sidste del af Conn Iggulden's vellykkede historiske romanserie om Rosekrigene i England.

Kong Edward af York er fordrevet fra England, og søger beskyttelse hos Hertugen af Burgund. Den svækkede Kong Henry VI af Lancaster er befriet fra sit fangeskab og dronning Margaret og hendes deres søn forbereder sig på at vende tilbage til London fra deres eksil i Paris. Men de har gjort regning uden Edward af York, som kun efter kort tids eksil går i land ved Ravenspurn i Yorkshire med en hær af burgunske lejesoldater klar til at generobre tronen. Conn Iggulden formår at skabe et stort persongalleri i kampen om den engelske trone og selvom man som læser har sine favoritter, er de alle menneskelige og der er sympatiske personer og dumme svin på begge sider.

Nye læsere kan starte med bind 1. Stormfugl.

Fyrste af Norden

Den svenske historiker Erik Petersson har skrevet en fascinerende biografi om renæssancekongen Christian d. 2. I Sverige er han traditionelt en forhadt figur, som henrettede store dele af den svenske adel under det Stockholmske blodbad. Men Erik Peterssons biografi viser at Christian d. 2. ikke var specielt mere grusom end andre af datidens magthavere, eksempelvis Elizabeth 1. af England som også havde mange henrettelser på samvittigheden.

Trods det faglitterære udgangspunkt er “Fyrste af Norden” alt andet end tør. Og udover den forgæves kamp for at holde sammen på et forenet Norden, kommer vi også godt omkring Christians forhold til til den borgerlige Dyveke hvis mor Sigbrit blev rigets finansminister. Christian d. 2. var en fremsynet konge som også kendte datidens store tænkere som Eramus af Rotterdam og Martin Luther. Han var især orienteret mod Holland hvor en ny klasse af købmænd satte dagsordenen på bekostning af den gamle adel. Men da Christian ville reformere dansk lov efter hollandsk mønster går det galt. Den jyske adel gør oprør og indsætter Christians onkel, Hertugen af Slevig Holsten, Frederik 1 som konge. Christian 2. sejler i landflygtighed, men der slutter hans historie langtfra.

Bogen kan varmt anbefales til alle historieinteresserede, da der manglede en god biografi om Christian 2 hvor han bliver bedømt med mere neutrale briller.

Publiceret 13 August 2018 22:00