Smukfest-koncerten med Seebach bliver tegnsprogstolket

Afslutningen kl. 21.30 i aften på Smukfest får deltagelse af to tegnsprogstolke

Af
Claus Sonne

Når Rasmus Seebach søndag kl. 21.30 på Bøgescenen lukker og slukker Smukfest 2018, vil han og bandet få deres mange hits leveret på en måde, der ikke ses ret tit. Sangene bliver nemlig tegnsprogstolket undervejs.

To tolke vil være i sving under Seebachs optræden, og Camilla Røber, der er den ene af tolkene, fortæller, at der er gjort et stort stykke forarbejde.

"Vi har lært alle sangene, Rasmus Seebach spiller på Smukfest, udenad. Men det er ikke nok, for vi skal også sørge for at være i hvert fald nogenlunde synkrone med musikken, så vi ikke er i gang med et vers, når det næste begynder," forklarer hun.

Camilla Røber har ganske pæn erfaring med at tolke livemusik. Hun har tidligere været 'underteksten' på blandt andet Kim Larsen, MGP og en længere række musicals.

"Man kan ikke tage en speciel musikuddannelse som tegnsprogstolk, det er noget man lærer, hvis man interesserer sig for området. Det gør jeg, og jeg kan godt lide performancedelen i denne form for tolkning," forklarer hun.

Håb om flere koncerter

Jeanette Bille, der står i spidsen for Smukfests tilgængelighedsråd, er selv hørehæmmet. For et par år siden opfandt hun en teleslynge, som døve og hørehæmmede kan bruge ved koncerter og som debuterede på Smukfest, men selv om den virker, er tegnsprog en bedre løsning.

"Så jeg er rigtig, rigtig glad for, at Rasmus Seebachs optræden bliver tegnsprogstolket. Men det er ingen hemmelighed, at jeg håber, at vi fremover vil se langt flere koncerter blive gjort tilgængelige for døve og hærehæmmede via tegnsprog," siger hun og fortsætter:

"Jeg ved, at mange døve og hørehæmmede meget gerne vil tage på festival og nyde musikken, og her vil tegnsprogstolkning være en kæmpe hjælp. I eksempelvis USA bliver langt flere ting tegnsprogstolket, og jeg drømmer om, at en hel koncertdag på Smukfest får besøg af tegnsprogstolke. Det er klart, at de ikke kan tolke alt, men lidt er så meget bedre end ingenting."

OBS: I den video, der hører til denne historie siger Camilla Røber, at koncerten er i morgen. Koncerten er naturligvis søndag - og det er skribenten og ikke tolken, der har sovet i timen :-)

Publiceret 12 August 2018 15:44