Anders Hougaard er manden bag protestgruppen Folkets Bjerg, og han er indædt modstander af helhedsplanen for Himmelbjerget.

Anders Hougaard er manden bag protestgruppen Folkets Bjerg, og han er indædt modstander af helhedsplanen for Himmelbjerget.

Den bramfri vogter af Folkets Bjerg

Anders Hougaard skrev debatindlæg om sin modstand mod en moderniseringsplan for Himmelbjerget, som på kort tid udviklede sig til en protestbevægelse

Af
Erland Rasmussen

Her sidst på eftermiddagen er der noget mere roligt på Ildervej i Ry, hvor formanden for facebookgruppen Folkets Bjerg, Anders Hougaard, puster lidt ud efter nogle hektiske uger med masser af interviews og debat om Himmelbjerget.

Børnene er hentet

Roen i huset lige nu skyldes også, at morfar har hentet børnene, Elin på 5 år, og Svend på 2 år, og kørt med dem i et par timer. Det er kun hustruen Astrid, som er hjemme for at ordne vasketøjet, indtil hun skal videre til træning.

Anders Hougaard kom fra Østfyn til Ry i maj 2014, hvor han flyttede sammen med Astrid, der stammer fra Odder, i kollektivet Ryhus. Men Astrid blev gravid, og parret ville gerne have deres eget hjem og købte huset på Ildervej, der blev valgt, fordi der er masser af børn i kvarteret.

Jeg fik så ideen til at lave facebookgruppen Folkets bjerg. På det tidspunkt var det ikke tænkt som en protestbevægelse, men fordi jeg ville se, hvor stor interessen var.

Den 46-årige Anders Hougaard arbejder på Syddansk Universitet i Odense. Han er lektor på Institut for Sprog og kommunikation og oprindelig uddannet cand.mag i engelsk og historie.

En ph.d.-grad

Siden har Anders taget en ph.d.-grad i social interaktion og kognition. Jobbet er en forskerstilling. Det vil sige, at han primært skal forske, men dernæst også undervise i medier og kommunikation på universitetet.

"Det betyder, at jeg ikke behøver køre til Odense hver dag, men kan arbejde hjemme. På den måde har jeg også tid til at være far for mine børn," siger Anders Hougaard.

Astrid er uddannet sygeplejerske, men hun har siden læst pædagogisk filosofi som en overbygning, og lige nu arbejder hun som sygeplejerske i en vikarstilling.

Sådan begyndte det

Anders Hougaard kniber sig lidt i armen, når han tænker på, hvad der er sket, siden han 19. juni skrev et debatindlæg om helhedsplanen.

"Jeg delte debatindlægget på min facebookside. Der gik en dag eller to, og jeg har aldrig oplevet noget lignende. Jeg tror, der var 56 delinger fra min side alene," husker Anders Hougaard.

Dernæst delte han indlægget på et par lokale bysider, og der kom flere og flere reaktioner, hvor mange gav udtryk for, at de var glade for, at Anders Hougaard havde sat sig op mod helhedsplanen.

"Jeg fik så ideen til at lave facebookgruppen Folkets Bjerg. På det tidspunkt var det ikke tænkt som en protestbevægelse, men fordi jeg ville se, hvor stor interessen var. Nogle timer efter var gruppen allerede oppe på 100 medlemmer," fortæller Anders Hougaard.

Siden er antallet af medlemmer af facebookgruppen vokset en hel del yderligere, og den havde ved redaktionens slutning passeret de 1200 medlemmer. Det er både tilhængere og modstandere af helhedsplanen for Himmelbjerget, der kan blive medlemmer. Og debatten er særdeles livlig på facebooksiden Folkets Bjerg.

Stor mediebevågenhed

Man bliver helt forpustet, når man spørger til antallet af interview, og medier, der har interesseret sig for Folkets Bjerg og Anders Hougaard. Det er aviser som JP og Politiken og Kristelig Dagblad, ligesom DR P4 Østjylland, TV2 Østjylland, Radio 24-7, TV2 Nyhederne og TV2 News har været på pletten.

Jeg ville ikke egne mig som politiker, netop fordi jeg har den bramfri stil, og jeg er egentlig heller ikke interesseret i at gå ind i partipolitik. Men jeg brænder ind i mellemf or nogle sager.

Anders Hougaard er faktisk en dreven debattør og har tidligere skrevet og fået optaget 10-12 kronikker i landsdækkende aviser. Han har også været klummeskriver på Kommunen, som er en avis, der beskæftiger sig med kommunal- og regionspolitik.

Anders Hougaard lægger ikke fingrene imellem, når han debatterer. Han har blandt andet kaldt helhedsplanen for "en omgang lammende, fantasiforladt øregejl."

Lokalt har man fået øjnene op for, at Anders Hougaard kan noget med debatter. Han var således sidste år i august ordstyrer ved en valgcafe arrangeret af Ry City, og efterfølgende var han ordstyrer i november under valgkampen på det store møde i Ry Borgerforening. Begge arrangementer var i øvrigt sammen med Trille Skøtt-Andersen, der i dag er medadministrator i facebookgruppen Folkets Bjerg, og som Anders Hougaard kalder "helt uundværlig."

En bramfri stil

Men man skal ikke forveksle interessen for lokalpolitik med en ambition om at ville være politiker.

"Jeg ville ikke egne mig som politiker, netop fordi jeg har den bramfri stil, og jeg er egentlig heller ikke interesseret i at gå ind i partipolitik. Men jeg brænder ind i mellem for nogle sager. Jeg ved udmærket godt, at nogen stiger af, fordi de ikke bryder sig om den måde at formulere sig på. Men jeg oplever bare igen og igen, at det har en gennemslagskraft at formulere sig farverigt og bramfrit," lyder det.

Barndomsminder

Anders Hougaard er født i Silkeborg, og han fortæller, at det er tidlige barndomsminder og siden i voksenlivet "en dyb følelsesmæssig tilknytning til stedets atmosfære", som har skabt hans holdninger til Himmelbjerget som et vigtigt stykke Danmarkshistorie og et levende levn.

Men du bliver samtidig beskyldt for at være imod udvikling og modernisering af Himmelbjerget?

Slet ikke. Selv om jeg har beskrevet min kærlighed til de slidte bygninger på Himmelbjerget, så kan jeg med min fornuft se, at der jo nok er nødt til at ske noget. Men min kritik tager jo afsæt i den konkrete helheldsplan og går på, at selv om man får fortalt en hel masse, så får man også smadret en hel masse. Det handler for mig om at renovere og opdatere det på en måde, som virkelig har forståelse for stemningen på stedet og for den måde, historien og kulturen er vokset sammen med naturen deroppe og er blevet til et ," mener Anders Hougaard.

En march for fællesskab

Internt i Folkets Bjerg taler man stadig om at arrangere en march for Himmelbjerget sidst på sommeren lige før, at byrådet samles igen, og inden der skal tales om yderligere bevillinger til planerne på Himmelbjerget. I tilknytning hertil håber Anders Hougaard på et borgermøde, hvor gerne alle byrådspolitikere vil deltage og lytte til kritikken.

"Det skal ikke være en march, der splitter lokalbefolkningen op i tilhængere og modstandere af helhedsplanen. Forhåbentlig kan den også styrke folkeligheden på den måde, at det kunne blive en festlig og sjov begivenhed, der skaber fællesskab," siger Anders Hougaard.

Publiceret 14 July 2018 09:00