Ronni Fjorvald Søe gør klar til take off med dronen.

Ronni Fjorvald Søe gør klar til take off med dronen.

Små rappe flyvere får mange opgaver i fremtiden

Kommunens droner: Fra interaktive kort over byggegrunde til miljøopgaver

Af
Erland Rasmussen

Droner bliver allerede anvendt af Skanderborg Kommune til forskellige formål, og der venter de små rappe flyvere mange flere opgaver af forskellig art i fremtiden.

Sådan vurderer Ronni Fjordvald Søe, der som ekspert i geografiske informationssystemer og dronepilot, ser store muligheder i at fotografere fra luften.

Han er en af i alt tre dronepiloter i Skanderborg Kommune. De øvrige to er tilknyttet Entreprenørgården. Her bruger man droner til at flyve over vejkryds og lignende for at få supplerende oplysninger til trafiktællinger.

Droneholdet og Uge-Bladets rapporter fotograferet af dronen.

Droneholdet og Uge-Bladets rapporter fotograferet af dronen.

Det er Entreprenørgården, der står for flyvningerne med kommunens to droner, mens afdelingen for Kort og GIS analyserer de data, man får med hjem.

"Gevinsten ved droner er ikke kun, at man hurtigt, nemt og billigt kan komme op at flyve og fotografere, men man kan også løse mange andre opgaver med det rette software, hvor man eksempelvis kan lave 3D-modeller af tårnet på Ejer Bavnehøj eller kortlægge en bygning udefra," uddyber Ronni Fjorvald Søe.

Klankballevej i Låsby fra 90 meters højde fotograferet af dronen.

Klankballevej i Låsby fra 90 meters højde fotograferet af dronen.

Men han ser eksempelvis også opgaver, hvor man vil spare en masse tid og besvær i transport. Hvis miljøfolk hurtigt skal have et overblik over krat og bevoksning ved en sø, ja, så kan man først sende en drone op, inden man selv begiver sig ud i området.

Optælling af aktive fugle i rågereder kan også foretages fra droner, hvorefter man giver besked til jægerne, der så efterfølgende vil kunne foretage en mere begavet regulering end ellers.

Dronen set fra bunden med kendingsbogstaver.

Dronen set fra bunden med kendingsbogstaver.

Når man skal lave tagekspedition på kommunens nye administrationsbygning er dronen også velegnet til at lave billeder. Og Ronni har også lavet en illustration af hele den nye bygning med forklaringer på de forskellige bæredygtigheds-løsninger, der er brugt på Fælleden.

"Det er et spørgsmål om at følge med og ikke være bange for at tænke nye tanker. Disse systemer bliver bedre og billigere til at behandle data, og der vil være nogle lavthængende frugter at høste," siger Ronni Fjorvald Søe.

Skanderborg Kommune er med i en gruppe blandt de kommuner i Region Midtjylland, der flyver med droner, som mødes for at hjælpe hinanden og udveksle erfaringer.

Formålet med dagens flyvninger er at indsamle billedmateriale over et område på Klankballevej, der ligger bag ved kirken i Låsby. Billederne skal bruges i forbindelse med planlægning af et kommende boligområde bestående af forventet 250-300 boliger, der skal placeres på et areal på ikke mindre end 33 hektar.

Publiceret 13 July 2018 13:30