Hop ud i sommeren. Pressefoto

Hop ud i sommeren. Pressefoto

Kirkeklumme: Sommer

Benedikte Vejlby Baggesgaard skriver om sommer

Sommer var det … Sådan begynder I.P.Jacobsens berømte novelle, Mogens. ” Sommer var det, midt på dagen, i et hjørne af hegnet”. Ordene er blevet hængende henover mere end et århundrede – og på en dovenhed sommerdag dukker de op i éns bevidsthed: Sommer var det.

Mange sommerdage klinger med i de ord; sommerdage at mæthed og fylde; sommerdage af søde længsler og vemod; sommerdage af varme dufte. Sommerdage af leg og latter: Sommer var det, midt på dagen, i et hjørne af hegnet. Vi har været der selv – måske er vi der lige nu.

Sommeren er på sit højeste; det har den været længe i år – med næsten sydlandske tilstande og sol fra morgen til aften. Der har ikke været mange byger, der går og kommer, som vi ellers kender og elsker den danske sommer med digteren Thøger Larsen.

Benedikte Vejlby Baggesgaard. Pressefoto

Benedikte Vejlby Baggesgaard. Pressefoto

De skønneste danske sange handler om sommeren og de lykkeligt lyse nætter. Vi danskere har et ganske særligt forhold til sommeren; den kroner året med et lille stykke evighed, og der er paradisstemning i de blomstrende haver, for ikke at tale om stranden og havet, der genføder barnet i os med minder om alle vores livs skønneste dage. I skæret fra hybenrosernes duft, mens havet bølger ind mod stranden.

Havet er som evigheden. Det synes uden ende, bølgerne bruser mod stranden i en stadig rytme – hvert øjeblik en ny bølge. Og dog er den ene ikke til at kende fra den anden. Og de er alle bølger af det samme uendelige vand. Hver dag i nye mønstre og klange. Altid dog som en stadig strøm af brus. År ud og år ind – for tusind år siden det samme, om tusind år fortsætter det, når ingen længere tænker på os og vores tid, og kun konkylierne synger sit ekko af tidens gang over jorden.

Sommer var det – og det er ikke tilfældigt, vi tæller vores liv i somre. Og at de mere melankolsk anlagte af os bliver let vemodige, hvergang endnu en sommer går på hæld.

Sommer var det – og sommer er det. Eller som Piet Hein siger det i sin vidunderlige sommersang: vi er ”midt i det nu, der er selve den rindende tråd mellem aldre og år”

Fortsat god sommer.

Publiceret 13 July 2018 15:00