Jacob Køhn Andersen

Jacob Køhn Andersen

Sommersærsyn

En forelskelse er ligesom et par nye briller. Man oplever verden på en anden måde

Af
Jacob Køhn Andersen

provst for Skanderborg provsti

Der er skelsættende begivenheder og øjeblikke i ethvert menneskes liv. Jeg har for eksempel lige fået nye briller. Det er givetvis noget, der vil interessere de fleste.

Min datter synes ganske vist, de er grimme. Og min mor opdagede dem slet ikke. Men det må de heldigvis selv om. Og jeg er glad for de nye briller, fordi de giver mig et anderledes syn på virkeligheden.

Jeg husker tydeligt første gang, jeg fik briller. Jeg var midt i tyverne og det var givetvis alt for sent. Jeg har nemlig det, der med et ufølsomt udtryk hedder en bygningsfejl. Og sandheden er, at jeg allerede som barn havde svært ved at læse, hvad der stod på tavlen i skolen. Det er sikkert også derfor, det gik så dårligt i gymnastiktimerne.

Da jeg endelig fik briller, var det virkelig en skelsættende oplevelse. Jeg var til koncert i musikhuset samme aften, og jeg kan huske, at det slog mig, hvor skarpt alle musikerne på scenen stod. Selvom jeg sad langt tilbage på de billige rækker.

Det meste af koncerten gik med at jeg sad og tog brillerne af og på. For at mærke forskellen. Det har helt sikkert set temmelig dumt ud, men det var noget der optog mig meget. Jeg kunne ikke beslutte mig for, om det nu også virkelig var virkeligheden jeg så, når jeg så den gennem brillerne. Eller om det var et kunstigt billede. Og det var nærmest et eksistentielt problem.

Man siger at kærlighed gør blind. Men i grunden tror jeg, at en forelskelse er ligesom et par nye briller. Man oplever verden på en ny måde. Kærlighed gør seende. Fordi den giver os blik for det, der giver livet mening og dybde.

Derfor har det også altid undret mig, hvis et forelsket par tager deres briller af, når de skal kysse hinanden. Det kan der selvfølgelig være praktiske årsager til. Og måske er de nærsynede. Men man skal passe på, at man ikke går glip af det vigtigste i livet.

Lige nu er det sommer. Et tid for fuglesang og forelskelse. Og sommeren kan også det samme som et par briller. Den giver os et helt anderledes blik på tilværelsen. Fyldt med nænsomme realiteter og varme kendsgerninger.

Sommertid er drømmetid. I nætterne blunder dagens lys let i horisonten. Og man kan næsten ikke være bekendt at gå tidligt i seng. For sommerens lys giver os et særligt syn. Sommersærsyn.

Om et halvt år er det jul. Til den tid er årtiers dejligste sommer blot en sløret erindring. Men alle sommerens sansninger ligger indlejret i vores hjerter. Man siger ganske vist, at alting ændrer sig i erindringen. Men ingen skal sige, at vi ikke har oplevet det, vi oplever lige nu. Det er så virkeligt som noget kan blive. Briller eller ej.

Publiceret 08 July 2018 08:00