"Det skal være sjovt at gå på arbejde"

Carsten Knudsen som bogtrykker, redaktør, direktør - og ikke mindst medarbejdernes mand på UgeBladet gennem fire årtier

Af
John Pedersen

UgeBladet for Skanderborg og Omegn var i alle årene fra 1956 til 2007 som rent familieforetagende, drevet af stifteren Peter Knudsen og hans hustru Metha - og familiens anden generation - primært sønnen Carsten og datteren Nina samt svigersønnen Erik.

Og det har været en på mange måder ganske særlig arbejdsplads med en inkluderende omgangstone, som ikke er en selvfølge på en arbejdsplads.

Manden, der har været med til at tegne den linje er Carsten Knudsen - født i 1943, samme dag som første nummer af UgeBladet gik i tryk.

Så Carsten og UgeBladet har gennem alle årene både delt runde fødselsdage og jubilæer.

Dog ikke helt i år, hvor Uge-Bladet fejrer sit 75 års jubilæum lørdag 23. juni, mens Carsten må vente til 15. juli med at fejre sin 75 års fødselsdag.

Vi begynder fortællingen med det ganske usædvanlige sammenfald med to fødsler på samme dag - en meget varm torsdag i 1943.

Carsten har fået fortalt, at varmen var så voldsom i dagene op til det første eksemplar af Uge-Bladet for Skandeborg om Omegns skulle sendes på gaden, at de gelatine valser som man brugte på den tid ganske enkelt smeltede.

Men det gik jo alligevel. Så både Carsten og UgeBladet kom ud til tiden.

Fra sin barndom husker Carsten at alle søskende hjalp til. Og når der var ekstra travlt og der var stof til mere end de normalt fire sider man kunne klare i en trykproces, ja så blev der lavet en ekstra halv side på en midt mindre maskine og den skulle så falses og lægges ind i UgeBladet.

Her var det så at skolekammerater, venner og naboer kom i sving med en betaling med et bestemt ørebeløb for hver 50 ilægninger.

Som en helt naturlig ting blev Carsten uddannet som typograf hjemme hos sin far på trykkeriet og efter sin soldatertid og på trykkeriet Purup i Aarhus og et halvt år i Sønderborg , vendte han i 1965 hjem for at blive ansat på UgeBladet.

Gennem de næste snart fire årtier var Carsten en del af familieforetagendet, der skabte en avis, der i dag er en af de længst levende i kongeriget.

Bladets første skribent

Som de fleste andre ugeaviser på den tid, så var det et rent annonceblad.

"Men jeg syntes, at de manglede nyheder fra byen. Og der var jo kun en til at gøre det og det var mig. Jeg blev den første skribent på bladet, gik til byrådsmøder og skrev det jeg kunne og gjorde på den måde, som jeg syntes det skulle gøres på."

Det med skriveriet havde typografen, der havde lært faget i tiden, hvor der skulle sættes med det lidt besværlige bly og inden fotosatsen holdt sin indtog, det så godt med, at han fortsatte selv efter der var knyttet journalister til UgeBladet, der fik en "rigtig" redaktion.

"Vi havde mange tillæg med handelsstandsforeningen og de blade lavede jeg teksten til mens journalister så skrev til UgeBladet," fortæller Carsten Knudsen, der også var med til at lave det lille bogforlag 'Skanderleipzig', der blandt andet udgav to bøger om skanderborgensernes mange øgenavne. Som daglig chef for medarbejderne på UgeBladet var Carsten meget afholdt, både for sin omgangstone og sin store loyalitet - også når der til tider kom lidt pres på udefra.

"Det skal være rart og sjovt at gå på arbejde. Og det er en helt naturlig ting, at man også lytter til de dygtige medarbejdere og hører deres mening om tingene."

Det sociale aspekt og den helt særlige og på mange måder familiære tone mellem alle på bladet viste sig i det daglige liv i bladhuset.

"Vi havde et stort bordtennisbord i kælderen. Og i frokostpausen blev der spillet bordtennis for fuld kraft. Og hold kæft, hvor var det skægt, når de to piger på redaktionen bankede de her typografer. Det var bare herligt," fortæller den ene af de to 75-års fødselarer.

Publiceret 21 June 2018 15:00