Udvalgsformand Tage Nielsen (R) er utilfreds med udviklingen. Arkivfoto

Udvalgsformand Tage Nielsen (R) er utilfreds med udviklingen. Arkivfoto

Det er gået tilbage med hurtige ambulancer

Politikere protesterer: Region vil nedlægge 112-hjælperkorpset

Af
Jørgen Bollerup Hansen

Politikerne i Kultur- og Sundhedsudvalget blev ikke glade, da de så tallene for, hvor hurtigt ambulancer var fremme i 2017 - såkaldte responstider i Skanderborg Kommune.

I Hørning nåede kun 46,7 procent af de vigtige A-kørsler frem inden 10 minutter - servicemålet er 75 procent.

I Ry er det endnu værre. Her nåede kun 28,6 procent af A-kørslerne frem inden 10 minutter.

Det står også skidt til med B-kørslerne, hvoraf 60 procent ifølge målsætningen skal være fremme inden for 15 minutter.

Her er tallene for Hørning og Ry helt nede på henholdsvis 17,9 og 18,8 procent.

Det er også faldet politikerne for brystet, at kun én ud af de fem postnumre i Skanderborg Kommune ligger over regionens to servicemål for B-kørsler i 2017.

Og at Skanderborg Kommune som helhed siden 2010 har ligget under regionens servicemål for, at A-kørsler skal være fremme inden 10 minutter og B-kørsler fremme inden 15 minutter.

"Tallene bliver dårligere og dårligere, og ikke kun i Ry, hvor regionen fra april har sat et fremskudt ambulanceberedskab ind for at forbedre forholdene - et initiativ vi endnu ikke har set effekten af. Men udviklingen gør, at vi nu i udvalget foreslår byrådet, at vi igen henvender os til regionen," siger udvalgsformand Tage Nielsen (R).

Kultur- og Sundhedsudvalget har derfor lavet et udkast til et klagebrev, som udvalget foreslår, at byrådet beslutter at sende til Region Midtjylland.

"Det er også underligt, at regionsrådet har besluttet at nedlægge samtlige 112-førstehjælperordninger, når vi for ikke længe siden fik etableret vores første 112-førstehjælperordning i Ry og Gl. Rye," siger Tage Nielsen.

Hjælperordningen i Ry og Gl. Rye blev oprettet 24. november 2017. Regionsrådet ønsker at erstatte ordningen med Trygfondens hjerteløberprojekt. Men det er Kultur- og Sundhedsudvalget i Skanderborg ikke tilfredse med.

"Vi ser det som en kvalitetsforringelse af førstehjælpen for borgere med hjertestop," skriver udvalget i sit forslag til et brev til regionen.

Publiceret 19 June 2018 08:01

SENESTE TV