Erik Frandsen kender kulturudvalgsformand Tage Nielsen (t.h.) gennem sine nuværende voksne børns fritidsklub, hvor Tage Nielsen var leder.

Erik Frandsen kender kulturudvalgsformand Tage Nielsen (t.h.) gennem sine nuværende voksne børns fritidsklub, hvor Tage Nielsen var leder. "Og jeg vil gerne slå et slag for skønlitteraturen," siger Tage Nielsen. Foto: Bollerup

Krimigys fra Høver: 12 nye kriminalgåder fra Erik Frandsen

Han lod en morder dræbe medlemmer af direktionen i sit firma efter en fyring. Nu er han klar med nye krimisager

Af
Jørgen Bollerup Hansen

Erik Frandsen er sådan set en venlig mand, der heller ikke bærer nag. Men fra sit hjem i Høver udsender han nu sin femte bog med kriminalhistorier - denne gang i form af 12 noveller.

Da han i september 2011 som 57-årig tog hul på forfatterkarrieren, var det en gammel drøm, han realiserede.

Afsættet kom dog uventet, da hans arbejdsplads gennem 35 år, Jyske Bank, fritstillede ham i en fyringsrunde. Opsigelsen kom uventet. Men efterfølgende kunne han godt se logikken, da han i en personalesamtale havde luftet muligheden for at stoppe året efter.

"Jeg bar derfor på ingen måde nag overfor min gamle arbejdsplads. Men det kom som en bombe, og jeg røg i et lille sort hul. Nok fordi beslutningen ikke var min egen. Og jeg kunne godt sætte mig ind i, hvordan det havde været, hvis jeg ikke havde gået med tanker om at stoppe," siger han.

Oplevelsen blev derfor den tændsats, han brugte i sin debutroman "Fritstillet", hvor en hovedpersonen netop bliver fyret i bank og planlægger en hævntogt, hvor han vil udslette bankens direktion.

Romanen havde - ud over afsættet - ingen relationer til Jyske Bank. Det var ren fiktion, og så godt skrevet, at Forlaget Mellemgaard nu udgiver hans femte bog.

Hans foregående fire kriminalromaner udspillede sig i Aarhus, hvor han er født, men som han flyttede fra for nogle år siden. Den nye er derimod, som han siger: Universel.

Erik Frandsen har aftalt med Kirsten Bjerg fra Bog & Ide i Skanderborg, at han signerer sin nye bog i butikken lørdag 16. juni kl. 10.30- 12.30.

Erik Frandsen har aftalt med Kirsten Bjerg fra Bog & Ide i Skanderborg, at han signerer sin nye bog i butikken lørdag 16. juni kl. 10.30- 12.30.

"Jeg har taget afsæt i, at jeg og min kone Susanne rejser så meget vi kan. Her inspireres jeg af mennesker og situationer. Eller jeg får ideerne fra tv eller noget, jeg læser i avisen. Vi har for eksempel ikke været i Sydafrika, men jeg blev inspireret til en af novellerne, da jeg hørte om en dansk dyrlæge, der rejste til nationalparken Kruger, der har store problemer med ulovlig jagt på næsehorn, fordi dyrene horn er mere værd end guld, når de knuses til pulver og sælges til især kinesere," siger han.

En anden novelle opstod ifølge hans forklaring 'meget autentisk' under en busrejse til Venedig. En tredje har afsæt i mediernes dækning af bandekrigene på Nørrebro.

"Det gav mig nogle tanker om, hvad der kunne ske, hvis situationen udviklede sig ud i yderste konsekvens, så militæret blev sat ind," siger Erik Frandsen.

Hirtshals er også ramme for en novelle, her tager han afsæt i kvotekongerne.

"Kriminoveller er lidt specielle. Der skrives ikke ret mange, men jeg havde så mange historier, der dukkede op, som jeg måtte skrive. Men det er ikke nemmere at skrive en novelle end en roman. Du er nødt til at bygge det hele op inden for 20 sider - historien skal både bygges op, og man skal ud af den igen. Og så skal der være en overraskende afslutning. Så novellerne er en tand mere kontante," siger den 63-årige forfatter, der i dag kun kan se med det ene øje. Det andet er ramt af grøn stær.

Publiceret 17 June 2018 11:45