Alle gode gange tre for Team Super Sej: Når startskuddet lyder lørdag 26. maj til Stafet for Livet i Dyrehaven i Skanderborg, er det tredje gang Team Super Sej stiller op

Alle gode gange tre for Team Super Sej: Når startskuddet lyder lørdag 26. maj til Stafet for Livet i Dyrehaven i Skanderborg, er det tredje gang Team Super Sej stiller op

Stafet for Livet:

En omgang mere for Signe

Team Super Sej stiller op for tredje år i træk med veninden Karoline i front for at støtte Signe i kampen mod kræften

Af
Grethe Bo Madsen

I entréen vidner gavebordet med blomsterbuketter og festlige kort om en stor, veloverstået fest. Kr. Himmelfartsdag blev Signe Hardin Norré konfirmeret. På hendes værelse hænger konfirmationskjolen stadig fremme og sammen med hjerteveninden Karoline Loft har hun netop fejret Blå Mandag sammen med resten af 7.a på Virring Skole.

Udadtil ligner Signe en helt almindelig ung pige på vej ud i livet. Men Signes liv er alt andet end almindeligt. Sammen med Karoline stiller hun op til Stafet for Livet i Skanderborg 26. maj med Team Super Sej. Det er tredje gang, Team Super Sej stiller op. Det er også tredje gang, Signe trods sine bare 13 år er i gang med at bekæmpe cancer. Første gang var hun seks år. Anden gang otte år.

Da UgeBladet mødte Signe og Karoline før Stafet for Livet for et år siden, havde Signe netop fået et tilbagefald. Dengang var hun bekymret for, om medicinen ville betyde et farvel til de lange lokker, og om hun igen skulle til at rende rundt og ligne en vingummibamse på grund af store mængder binyrebarkhormon.

Kemoen slap hun dog for i denne omgang, og selvom binyrebarkhormon i en periode gav runde kinder, så er de væk igen.

Gør alle ting svært

"Sygdommen gør alle ting sværere. Der er en masse medicin, der skal tages hver dag. jeg har ikke så mange kræfter, er tit meget træt og bliver let dårlig. Og så kan jeg ikke være så meget sammen med mine venner på grund af infektionsfaren," forklarer hun.

"Og så er der alle kontrollerne," tilføjer hun.

Næsten hver eneste uge er Signe til kontrol på sygehuset, og selvom det tynger, er hun også glad for, at der bliver holdt nøje øje med hende.

Signes kræftsygdom, hæmofagocytisk lymfohistocytose (HLH), er uhyre sjælden. I Danmark er der i gennemsnit kun et nyt tilfælde om året.

Samtidig lider Signe af systemisk børneleddegigt, og noget tyder på, at der er en sammenhæng mellem gigtsygdommen og HLH, så kræften vækkes til live når børnegigten er aktiv.

Signes læger arbejder sammen med læger i USA i forsøget på at finde den medicin, der er mest optimal for Signe.

"Medicinen burde virke, og håbet er at den får kræften til at brænde ud," forklarer Signes mor, Maj Brit Harding.

Signes mor har sørget for, at der er blevet bygget shelters i baghaven. Her kan Signe være sammen med sine venner om bålhygge uden at skulle bekymre sig om infektionsfaren. Foto: Grethe Bo Madsen

Signes mor har sørget for, at der er blevet bygget shelters i baghaven. Her kan Signe være sammen med sine venner om bålhygge uden at skulle bekymre sig om infektionsfaren. Foto: Grethe Bo Madsen

Karoline er "Wing Man"

Karoline er Signes "wing man". Hun har gennem alle årene været der for veninden og støttet hende. Derfor var hun også frisk på at stille et hold sammen med Signe, da Stafet for Livet kom til Skanderborg for tre år siden.

Nu er Karoline imidlertid også selv blevet syg.

"Jeg fik konstateret type 1 diabetes sidste år. Det var noget af en omvæltning," konstaterer hun nøgternt.

"Signe og jeg ser nok begge lidt anderledes på tingene end vores kammerater. Vi er blevet tvungent til at tage ansvar for os selv og være mere voksne på grund af vores sygdom," siger hun og bakkes op af Signe, som tilføjer:

"Sygdom er en hård skole, og man lærer livet at kende fra en anden vinkel. Det gør nok også, at vi bliver mere glade for livet."

Begge piger er dog fast besluttet på, at leve deres liv så normalt, som det nu kan lade sig gøre trods sygdom.

"Da jeg så, at Karoline kunne stikke sig selv i fingrene, så kunne jeg også godt stikke mig selv i låret," forklarer Signe. Og det har givet nogle større frihedsgrader.

"Vi kan ride samme og tage på cykelture," fortæller de. I Signes have er der bygget to shelters, så hun kan invitere Karoline og de andre venner fra skolen forbi til bålhygge og overnatning. Så længe det foregår udenfor, er infektionsfaren nemlig lav. Det har gjort det muligt for hende at bevare kontakten til klassen, selvom hun ikke kommer ret meget i skole.

Sygdom sætter en kæp i hjulet for mange planer, men når Signe (tv) og Karoline er sammen, kan de holde de dystre tanker på afstand. Foto: Grethe Bo

Sygdom sætter en kæp i hjulet for mange planer, men når Signe (tv) og Karoline er sammen, kan de holde de dystre tanker på afstand. Foto: Grethe Bo

Derfor glæder Signe og Karoline sig meget til Stafet for Livet, hvor næsten hele klassen møder op for at støtte Team Super Sej.

"Vi har vores egen lille teltcamp i Dyrehaven, hvor vi skal hygge os. Og så har vi samme bod som de foregående år, hvor vi sælger slushice og popcorn og har dåsekast. Og så har vi ponyen Thorleif med i år, som børn kan få en trækketur på."

Forventer højt humør

Ikke kun pigerne glæder sig til stafetten. Det gør også Stafet for Livets Skanderborg-formand Heidi Torp, der håber, at flere efterhånden har fået øjenene op for det store arrangement i Dyrehaven.

"Vi forventer først og fremmest, at vi formår at få samme gode stemning som de sidste to år med 24 timer i sol og godt humør. Og så håber vi da også, at der kommer rigtig mange forbi," fortæller hun.

Og det med at komme forbi er rigtig vigtigt. For man støtter nemlig ikke kun Stafet for Livet ved at tilmelde sig på et hold. Man kan i lige så høj grad støtte ved at møde op og købe noget i de mange boder. Og overskuddet går til en sag, der vedkommer os alle: Kræftens Bekæmpelse.

"Har man lyst til at være med, men ikke selv har mulighed for at stille med et hold, så kan man tilmelde sig på vores Åben-for-alle hold. Og selv om man ikke deltager på et hold i stafetten kan man sagtens støtte. Kom forbi en time eller to, købe noget at spise eller drikke, køb et lod til konkurrencen, hvor man kan være heldig at vinde et ophold i Spanien eller en billet til Smukfest," oplyser Heidi Torp.

Publiceret 25 May 2018 08:49

SENESTE TV