Ry Outdoor tog et spring frem med en vellykket 2018-udgave. Foto: Per Bille/Ry Foto

Ry Outdoor tog et spring frem med en vellykket 2018-udgave. Foto: Per Bille/Ry Foto

Ry Outdoor nærmest væltet af succes

Arrangørerne har armene helt oppe

Af
Jørgen Bollerup Hansen

"Vi blev nærmest væltet af succes. Vi måtte udvide med 18 ekstra aktiviteter på Sletten, og vi måtte flere gange fordob-le antallet af shuttlebusser mellem Ry og Sletten."

Sådan siger Isabel Morgenstern, en af de centrale tovholdere for Ry Outdoor efter en vellykket festivalpinse.

"Vi havde cirka 2.500 deltagere til aktiviteterne i 2017. I år nåede vi næsten 4.000. Desuden var der de gratis aktiviteter, hvor klatrevæggen og de skæve cykler var de mest populære ved Basecamp i Ry. På Sletten var det bueskydning, pilepust og rebaktiviteterne."

Sletten blev et plus

Det samlede besøgstal anslår hun til cirka 13.500.

Herunder mellem 2.500 og 3.000 på Sletten, hvor Ry Outdoor i år havde udvidet antallet af aktiviteter markant.

"Det er det bedste, vi har gjort. Der var mellem 150 og 200, der sov på Sletten, heraf tæt ved 40 i hængekøjer, og en hel skov af svævetelte," siger Isabel Morgenstern.

Hun vurderer, at antallet at gæster og aktive på Sletten sagtens kan fordobles. Det står allerede klart, at overnatningsmulighederne på Sletten vil blive udvidet i 2019.

"Vi hørte lidt kommentarer om, at der er ni km mellem Basecamp og Sletten. Men folk fandt altså derud, og p-pladsen var det meste at tiden fyldt. Vi fik en tilbagemelding fra en familie fra Holstebro, der havde regnet med, de ville køre til Harzen som de plejede for at få en aktiv pinse. De valgte i stedet Ry Outdoor og fortalte, de havde haft den bedste ferie nogensinde," siger Isabel Morgenstern.

Sletten skal udvikles

Hun vurderer,, der er et kæmpe udviklingspotentiale i Sletten.

"Vi mangler faktisk folk, der kan stå for flere skovaktiviteter," siger hun.

Svævebanen og kæmpegyngen på Sletten var to af de mest populære aktiviteter. Så populære, så der var kø, blandt andet fordi sikkerheden skal være i top og tempoet ikke uden videre kan speedes op.

"Vi har et udviklingshold, der allerede ser på, hvordan vi kan udvide og udvikle aktiviteterne i 2019," siger Isabel Morgenstern.

Alle årene har instruktører og madboder haft en økonomisk gevinst på Ry Outdoor. I år ser det for første gang ud til, at festivalens økonomi kan gå i balance.

Der ver et dumt flop

Festivalen slap dog ikke for problemer. I småtingsafdelingen opstod der for mange steder kø til aktiviteterne. "Boldene på vandet er populære, og næste år skal vi have dobbelt så mange," siger hun.

Og Mountainbikeløbet ved Basecamp fik 70 deltagere, sidste år, i år var der højst syv.

Men den kedeligste episode indtraf, da en guide, der skulle vise vej ved fem-km ruten ved cityløbet søndag, tog fejl af retningen og sendte løberne på vildspor. Konsekvensen var, at fem-km distancen blev aflyst.

"Vi talte med nogle af deltagerne bagefter, og de var ærgerlige, men de sagde, at de er parate til at møde op igen næste år," siger Isabel Morgenstern.

Halvmaraton-løbet blev derimod gennemført med succes.

"Vi havde sat et loft ved 175 deltagere i de to løb for at høste erfaringer,. De var antalsmæssigt cirka fordelt ligeligt på de to løb. Men løbene kan blive meget større næste år, især fordi vi har fået en kolossal opbakning med sponsorater til gevinster fra det lokale erhvervsliv, som man ikke er vant til i den type løb," siger Isabel Morgenstern.

Torvehallen viste sig også at indgå perfekt i løbet. Ligesom om fredagen, da de 1.300 deltagere i skoleløbet sluttede med koncert ved Torvehallen i midtbyen.

Festivalens Adventure Race var i år vokset til 42 hold, hver med to eller tre deltagere.

En by i bevægelse

"Vi har i år virkelig fået indfriet vores mål om at sætte byen i bevægelse. Og vi trækker deltagere fra hele landet," siger Isabel Morgenstern.

Hun sender en stor tak til de mange frivillige og de mange samarbejdspartnere.

"Vi er for eksempel dybt taknemmelige for, at Ry Bussen havde lyst til at køre for os i pinsen, og at de kunne skaffe chauffører til ekstra busser," siger Isabel Morgenstern.

Det er hendes indtryk, at Basecamp i Ry fungerede optimalt, også uden det store telt, der tidligere har været der. Lørdag måtte arrangørerne hente en masse ekstra borde og bænke til pladsen. Og alle deltagende streetfood-boder har meldt, at de gerne vil deltage igen i 2019. Ikke mindst på grund af hyggen.

"I det store spisetelt vil vi næste år programsætte en oplevelse hver time og blandt andet invitere upcoming bands til at spille," siger Isabel Morgenstern.

Ry Outdoor er nu i gang med at beskrive en langt mere detaljeret forretningsmodel, blandt andet med data fra den vellykkede 2018-udgave, der blandt andet kan bruges til at lave en ansøgning om støtte fra Skanderborg Kommune, der for første gang støttede festivalen i år.

Der planlægges også en kampagne for at få medlemmer i festivalforeningen. Og sponsorer, så festivalkontoret på Kyhnsvej kan blive en helårsbase for den fire år gamle festival.

Publiceret 22 May 2018 11:45