Mona Jensen giver i denne bogen ’Signal’ et indblik i det nazistiske blads metoder og virkemidler. Pressefoto

Mona Jensen giver i denne bogen ’Signal’ et indblik i det nazistiske blads metoder og virkemidler. Pressefoto

Biblioteksklumme:

’Signal’: Fake news og fordrejninger

Af
Af Jørgen Bartholdy

bibliotekschef

Skanderborg Kommunes Biblioteker

Internettet har mistet sin uskyld. Fra at være betragtet som et åbent og frit forum for udveksling af information på alle niveauer, får det nu skyld for alverdens ulykker.

Ulovlig fildeling, kontaktforum for pædofile og kriminelle netværks vigtigste jagtmark.

 

LÆS OGSÅ: Landbetjenten er en læsehest

Fake news og spredning af alternative nyheder som trusler mod vores frie meningsdannelse hører også til det, vi beskylder nettet for at have skabt, og der er da også efterhånden mange indicier for, at fremmede stater og andre, der vil os det ondt, benytter nettet til at sprede falske nyheder for at flytte folkestemningen enten hjemme eller hos os.

Men er fake news nu også så nyt, som 'de' siger? Nej selvfølgelig ikke.

For eksempel var nazisterne fantastiske til at flytte folkestemninger ved at præsentere hjemmelavede, falske nyheder.

Det velorganiserede propagandaministerium fyldte spalter og æter i ind- og udland med løgne, og selv den noget pænere værnemagt brugte betydelige summer på at påvirke folkestemningen både hjemme og i de lande, de havde besat.

Værnemagten udgav for eksempel tidsskriftet 'Signal', der udkom på mange sprog herunder dansk.

Det var et lækkert magasin, som havde den amerikanske bladsucces, Life, som forbillede.

Bladet præsenterede en blød, tillidvækkende propaganda, som i de første år havde til hensigt at præsentere de paradisiske tilstande, der herskede i det nye Tyskland, mens det senere, da krigsløkken vendte, i stigende grad kunne fortælle om de gruopvækkende forhold der ventede efter en eventuel sovjetisk sejr.

Det var fyldt med lækre billeder og underholdende historier om lidt af hvert, og den fordrejede virkelighed, der tegnes, er da også mere skabt af fortielser, overdrivelse og fordrejninger end gennem de frådende løgne, som den tyske propaganda ellers excellerede i.

'Signal' bragte selvfølgelig spændende historier fra fronten, men der var også artikler om mode, dagligliv, folkevogne og meget andet.

I Danmark kom 'Signal' hver 14. dag i oplag mellem 20.000 og 40.000 styk, men selv om vi ikke ved, hvor mange eksemplarer, der rent faktisk blev solgt, tyder oplagstallene på, at folkestemningen ikke i voldsom grad lod sig styre af bladets propaganda, og det giver håb om, at en kritisk og velorienteret befolkning ikke umiddelbart falder for fordrejede nyheder uanset hvor lækkert de præsenteres.

Historikeren Mona Jensen har udgivet en fin og gennemarbejdet bog om 'Signal' med fokus på danske forhold, og den anbefales hermed både til dem, der interesserer sig for besættelsen, og til dem, der vil vide mere om, hvordan fake news fungerer.

Publiceret 14 April 2018 11:45

SENESTE TV