Det begyndte med et legetøjsklaver ...

Den 20-årige pianist Rasmus Andres Hesselbjerg Sørensen øver sig fem-seks timer dagligt - det giver i den grad bonus

Af
Af Kulturskolens Presseloge

I de indledende runder af konkurrencen 'Unge spiller klassisk' dystede omkring 90 unge talenter fra hele Region Midtjylland mod hinanden – og en af runderne blev afholdt i Skanderborg på Kulturskolen for to uger siden, hvor Rasmus Andres Hesselbjerg Sørensen vandt et flot gulddiplom og efterfølgende gik videre til finalen. Den vandt han også.
LÆS OGSÅ: Talentpris til 20-årig pianist fra Skanderborg
”Det er selvfølgelig meget stort for mig at vinde førsteprisen ved konkurrencen. Dels fordi jeg er oppe mod en masse dygtige og ambitiøse musikere – mange af dem medstuderende. Men også fordi, konkurrencen er velanset i musikkredse i Aarhus og omegn. Og man er jo altid lidt nervøs, når man skal spille for dygtige mennesker. Så sejren er også et bevis på, at jeg er på et bestemt niveau med min musik. Dét giver mig blod på tanden og følelsen af at turde tro på, at den optagelsesprøve til musikkonservatoriet, som er lige om hjørnet, måske kan lykkes for mig,” siger Rasmus. 
Han glæder sig også meget over at have fået nogle kvalificerede kommentarer fra dommerne til, hvad han gør godt og hvad, der kan gøres bedre. Det er nemlig lige så vigtigt for ham som selve konkurrencen.

Startede karrieren på et legetøjsklaver

”Det hele startede faktisk med, at jeg spillede på et legetøjsklaver derhjemme, og selv om min familie ikke er vildt musikalske, foreslog min mor på et tidspunkt, at jeg fik noget undervisning. Så da jeg var 13 år begyndte jeg til klaverundervisning på Kulturskolen og jeg har spillet lige siden,” fortæller Rasmus, der har været særligt glad for det, han har lært af sin klaverlærer Niels Nørager.
LÆS OGSÅ: Flotte Præstationer til klassisk konkurrence 
For øjeblikket får Rasmus dog konservatorieforberedende undervisning på MGK (Musikalsk GrundKursus) i Aarhus, fordi han gerne vil søge ind på musikkonservatoriet til foråret – en drøm, der måske er kommet tættere med sejren i 'Unge spiller klassisk'.

Musik er både glæde og arbejde

Rasmus' ambition er at blive så dygtig, som han overhovedet kan blive. Så der skal selvfølgelig øves mange timer hver dag.
”For mig betyder musik først og fremmest glæde. Jeg bliver både glad, når jeg spiller og når jeg hører andre spille. Men musik betyder jo også arbejde og forpligtelse. Jeg øver fx 5-6 timer om dagen, så det fylder meget i mit liv,” siger Rasmus.
Men det er også vigtigt for Rasmus samtidig at kunne nyde at spille musik og bevare glæden ved musikken. Nogle gange kan han for eksempel godt have mere lyst til at være sammen med sine venner end at skulle øve så meget. Så lægger han øveriet lidt til side et par dage, ind til han igen får lyst og energi til at spille igen.
Rasmus synes, at det sværeste er at kunne huske alle noderne udenad. Det tager lang tid. Men han bruger forskellige metoder til at huske dem.
”Man kan for eksempel læse dem og genfortælle dem ordret for andre. Eksempelvis for min lærer. Eller man kan nynne dem, så man har alle melodierne inde i hovedet. Og det er godt givet ud at bruge tid på det. Jeg har nemlig prøvet at gå i stå til en koncert, hvor jeg havde glemt, hvad jeg skulle spille. Så er det bare vigtigt, at man ikke går i panik og i stedet bare tænker fremad. Men det kræver meget mentalt. Og det er noget, man skal forberede sig på og prøve mange gange,” siger Rasmus Andres Hesselbjerg Sørensen.

Publiceret 07 December 2017 11:45

SENESTE TV