Der skal tilladelse til for at bruge en detektor.

Der skal tilladelse til for at bruge en detektor.

Erik har skiftet jagtgeværet ud med hovedtelefoner og detektor

Erik Trie Mortensen fra Ousted har blandt andet ved Fregerslev fundet en broche fra vikingetiden

Erik Trier Mortensen fra Ousted har arbejdet med metaldetektor i sin fritid de seneste to år og er allerede en erfaren detektorfører med mange spændende oplevelser og fund bag sig.
At være detektorfører er en god afveksling fra arbejdet på Danish Crown i Horsens, og de mange arbejdstimer giver mulighed for at afspadsere, hvis et museum kalder med en spændende udgravning.

“Heldigvis har jeg en god kone, som lader mig tage af sted,” smiler Erik Mortensen.
Tidligere gik Erik Mortensen meget på jagt, men nu har afsøgningen med metaldetektor næsten helt afløst jagten med gevær.

Man kan selv gå med detektor i ens lokalområde, og der er et hav af fora for detektorførere på Facebook og andre steder, som man kan melde sig ind i, hvis man gerne vil dyrke interessen sammen med andre. Alle kan købe en metaldetektor, begrænsningen ligger i, at man skal have tilladelse hos ejeren, før man afsøger et areal, ligesom man naturligvis skal overholde lovgivningen. Man må heller ikke afsøge offentlige arealer som strande og lignende uden tilladelse.

I dag deltager amatørdetektorførere i mange af de store udgravninger, og på grund af samarbejdet kan museerne afsøge større områder, og de kan gøre det hurtigere.

Museer inviterer

Erik Mortensen er medlem af Midtjysk detektorforening og deres gruppe Midtdetekt, hvor museer jævnligt inviterer medlemmerne til at assistere med udgravninger. Midtdetekt arrangerer en gang om året træf for alle medlemmer.

“Jeg har været med til afsøgning af markerne omkring vikingegraven i Fregerslev ved Skanderborg. Den er vurderet til at være en af de rigeste grave fra vikingetiden, der endnu er fundet i Danmark,” fortæller Erik Mortensen.

Når man finder et værdifuldt fund, har man håneretten, indtil man bliver overgået af en anden. Når man går sammen og afsøger et område eller en udgravning både samarbejder og konkurrerer, man, fortæller Erik Mortensen og tilføjer:

“Mit største fund er en fibel, jeg fandt ved udgravningerne i Fregerslev.”

Fiblen er fra vikingetiden og har været belagt med sølv, men efter så mange år var noget af det faldet af. En fibel er betegnelsen for et dragtspænde eller en broche. Ting, der ofte findes, er mønter og ringe, både nye og gamle. For at vurdere, hvor der er størst chance for at finde gode fund, taler han blandt andet med de lodsejere, der har boet i området i længst tid og derfor ved mest om områdets historie.

“Når jeg får hovedtelefonerne på, går jeg i min egen lille verden og tolker alle lydene,” fortæller Erik Mortensen.

Hvis en landmand for eksempel har fået muld fra forbrændingsanlægget, kan det nogle gange indeholde bittesmå stykker aluminium, som slører signalet, fordi det så knitrer hele tiden på grund af de små stykker aluminium.

“Det er noget af det værste, man kan blive udsat for,” fortæller han.
På samme måde er der mange andre ting i jorden, der kan påvirke signalet.

Med tiden og øvelsen bliver man skrap til at læse signalet.

“Jeg har en aftale med nogen af sognets landmænd om at afsøge deres græsmarker og grøftekanter for metalgenstande. I vores område er der tørstige sjæle, som efterlader dåseøl og – sodavand. Dåserne bliver nogen gange kørt i stumper og stykker, og de metalstykker kan være meget farlige for køerne at få ned i deres mange maver,” fortæller Erik Mortensen.

Erik Trier Mortensen har brugt sin detektor gennem fire år - og fundet alt fra vikingesmykker og til øldåser. Foto: Karin Majland

Erik Trier Mortensen har brugt sin detektor gennem fire år - og fundet alt fra vikingesmykker og til øldåser. Foto: Karin Majland

Drømmen

Det er en af skraldemandsfunktionerne, man også kan have som detektorfører. På spørgsmålet om, hvad han drømmer om at finde, siger han:

“At finde en ting, der ændrer noget i Danmarkshistorien, det vil være det ultimative. For eksempel er der, de senere år fundet mange mønter, og man har fundet ud af, at der i gamle dage var flere mønter i omløb, end man før troede.”

Artiklen stammer fra magasinet Topnu, der udgives af foreninger i området Tebstrup, Ris, Ejer, Tåning, Bjødstrup, Horndrup, Hylke, Ustrup, Brørup og Båstrup. Tekst: Anna-Christa Bjerg.

Erik Trier Mortensen føler sig i en anden verden, når han tager hovedtelefonerne på og tænder for sin metaldetektor. Foto: Karin Majland

Erik Trier Mortensen føler sig i en anden verden, når han tager hovedtelefonerne på og tænder for sin metaldetektor. Foto: Karin Majland

Publiceret 03 November 2017 11:45