Debat:

Det er noget værre gylle …

Af
Hanne Stender Damkjær

byrådskandidat Alternativet

Martin Dybdahl Andersen skriver i et læserbrev her i avisen, at han gerne ser al varme i kommunen komme fra biogas-anlæg i 2040, da dette vil gavne miljøet.

I Alternativet Skanderborg forholder vi os kritiske. Vi mener nemlig ikke, at træerne vokser ind i himlen ved at satse stort på biogas.

Skal der fortsat bruges gylle til at lave biogas, kræver det en intensiv produktion af kød.
Det går imod den nuværende udvikling, hvor danskerne spiser mindre kød eller helt dropper kødet, hvilket er rigtig godt for vores sundhed.

Derudover er der brug for at gøre op med den måde vi behandler landbrugsdyrene på. Industriproduktionen af kød levner ikke plads til dyrevelfærd, og det er en skamplet på vores civiliserede samfund.

MRSA spreder sig stadig i Danmark. En del af denne smitte kommer fra landbrugsdyrene.
Som nabo til industri-dyrehold er man ekstra udsat for smitte, mange døjer med lugtgener og deres ejendomme taber væsentligt i værdi.

Endelig sker der udslip af metan fra anlæggene. Cirka halvdelen af klima-gevinsten ved biogas forsvinder pga. dette udslip, og der er ikke krav til målinger af udslippet.

Baseres drømmen om hele kommunen opvarmet af biogas på brug af de nuværende store mængder gylle, er det derfor ikke en bæredygtig løsning.

Gylle kan muligvis anvendes i en overgangsperiode, mens man satser på et udvikle muligheder for at basere produktionen på grønt organisk materiale og samtidig udbygger andre former for vedvarende energi.

Biogas-anlæg skal IKKE bruges til at legalisere den nuværende kødproduktion, hvor et urentabelt landbrug eksporterer 90 procent af kødet til udlandet, mens den danske befolkning får 100 procent af ulemperne.

Publiceret 11 October 2017 10:00

Uge-Bladet Skanderborg nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Uge-Bladet Skanderborg
SENESTE TV