To kvinder og en mand vandt ligestillingsdebat

Et udvalg af mænd opgav deres forslag

Af
REDEGØRELSE Af Jøregen Bollerup Hansen

skanderborg Når kommunens Ligestillingsredegørelse skal aflægges og godkendes hvert andet år, plejer det at ske uden større sværdslag. Sådan gik det ikke på byrådsmødet onsdag 4. oktober. Et enigt Økonomiudvalg foreslog byrådet, at kommunen skulle bruge udfordringsretten og søge om tilladelse til at afskaffe ligestillingsredegørelsen. Det fik imidlertid Birte M. Andersen (V) og Marie Temponeres (EL) til at reagere. “Ligestilling er et af de mest fundamentale værdier i velfærdssamfundet, så jeg var ved at få kaffen galt i halsen, da jeg så, at et enigt Økonomiudvalg, der alene består af mænd, vil afskaffe redegørelsen, fordi den er bøvlet at lave. En rapport, der blot består af 20 spørgsmål,” sagde Birte Andersen. “Kære kolleger, vi har ikke for mange kvinder her i byrådet. Derfor er det et forkert signal at sende. Det er noget, alle statslige instanser skal lave, alle regioner, alle kommuner og virksomheder over 200 medarbejdere. For mig at se, at det er forslag, der kommer, fordi økonomiudvalget alene består af mænd,” sagde Birte Andersen.

Det flytter intet

Borgmester Jørgen Gaarde (S) afviste, at det skulle handle om, at Økonomiudvalget ikke tager ligestilling alvorligt. “Men vi har ikke noget som helst, der viser, at ligestillingsredegørelsen skaber nogen forandring,” sagde han.

En række af forslag

Sådan ser Maria Temponeras ikke på sagen. Hun havde læst på sagen og nævnte to eksempler, hvor redegørelsen viser, at kommunen kan gøre det bedre. “Redegørelsen viser faktisk en hel række forslag til at øge ligestillingen. Det er en værdifuld rapport, og derfor er jeg ret chokeret over, at Økonomiudvalget vil fritage kommunen fra at lave redegørelsen,” sagde hun. “Det er også et demokratisk problem, at vi er så få kvinder i byrådet,” sagde hun. Det kunne Christina Bottke (V) ikke se. “Jeg er ikke valgt, fordi jeg er en kvinde, men fordi nogle troede, jeg kunne gøre en forskel,” sagde hun. Karen Lindemann (S) - sidste tilstedeværende kvinde i byrådssalen - støttede heller ikke protesten. Men det gjorde Henrik Müller (S). “Redegørelsen gør en forskel, det viser den her debat. Og vi kan se resultatet af manglende ligestilling. I mine børns daginstitution er der ikke en eneste mand,” sagde han. Det fik borgmesteren til at trække forslaget fra Økonomiudvalget tilbage uden protest fra byrådssalen. “Det ville være galimatias, hvis vi nu skal søge udfordringsretten. Noget jeg ikke tror, nogen vil give deres hjerteblod for,” sagde Jørgen Gaarde.

Publiceret 06 October 2017 17:00

SENESTE TV