Stilling Station blev lukket i 1979, hvor dette foto er fra. Nu har et flertal udenom regeringen vedtaget at genåbne stationen, men ministeriet mener, arbejdet først kan påbegyndes om fem år. Foto: Stilling Lokalarkiv/Thorvald Halkjær

Stilling Station blev lukket i 1979, hvor dette foto er fra. Nu har et flertal udenom regeringen vedtaget at genåbne stationen, men ministeriet mener, arbejdet først kan påbegyndes om fem år. Foto: Stilling Lokalarkiv/Thorvald Halkjær

Først togstop om fem år i Stilling

Transportministeriet venter først byggestart for ny station i 2022.

@Byline.emne:KOLLEKTIV TRANSPORT @Byline.JFM:Af Jørgen Bollerup Hansen STILLING Transportministeriet forventer først, at arbejdet med at genåbne Stilling Station kan påbegyndes i 2022. Datoen fremgår af et svar, som Skanderborg Kommune har fået fra ministeriet. Claus Leick (SF), formand for Miljø- og Planudvalget i Skanderborg Kommune, er fortørnet over denne tidsplan. “Det er helt grotesk, at ministeriet vil bruge fem år på at lave analyser... Det er jo ikke en rumraket, der skal bygges,” siger Claus Leick. “Jeg synes, der er for ringe. Og rigtig trist for de mennesker, der har brug for, at Stilling Station genåbnes. Jeg vil tage det op med mit partis folketingsmedlemmer, blandt andre Kirsten Normann Andersen, der er valgt i Østjylland og bor i Hørning, siger han. Han undrer sig over, at ministeriet vil bruge fem år på forundersøgelser, når han for nylig så hvor hurtigt, regeringens egen beslutning om at lave tre spor på motorvejen mellem Skanderborg Syd og Aarhus blev påbegyndt. “Her startede asfaltarbejdet kun få dage efter, at beslutningen var taget i Folketinget, siger Claus Leick.

Ministeriets forklaring

Genåbningen af Stilling Station er en del af en politisk aftale indgået mellem Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Radikale og SF. Ministeriet begrunder behovet for, at der skal laves yderligere undersøgelser med, vi har set en række eksempler på stationsbyggerier, som blev væsentlig dyrere end forventet, fordi projekterne ikke blev undersøgt tilstrækkeligt først.

Fem år er lang tid

Men også borgmester Jørgen Gaarde (S) kalder tidshorisonten for skuffende. - Jeg har forståelse for, at man skal undersøge økonomien i en genåbning, og at det kan hænge sammen med elektricifiseringen af banen, siger Jørgen Gaarde. “Men tidshorisonten er skuffende, og for virksomhederne og borgerne i Stilling er fem år lang tid at vente.” Vil du få dine partifæller på Christiansborg til at presse regeringen for at få fremrykket datoen? “Jeg holder kontakt. Men der er mange ting i spil i Folketinget, som vi kun har lidt indflydelse på,” siger han. John Haarup Laursen (DF) kalder det en træls situation, han ikke forstår.

Det virker som benspænd

“Det virker som om, der er nogen, der ikke har været med til at tage beslutningen i Folketinget, der vil spænde ben for genåbningen. Det burde ikke kunne være så svært, man kunne lave en stålbro til passagererne over skinnerne. Det her er ikke rimeligt, pænt sagt, og vi har allerede tidligere taget kontakt til vore folketingsmedlemmerne Kim Christiansen (DF) og Mette Hjermind Dencker (DF) for at få dem til at presse på,” siger John Haarup Laursen.

“Kom nu i gang”

I Venstre siger partiets lokale ordfører, Bent Jacobsen, at han ikke kan afvise, at der er tale om benspænd. “Jeg ved ikke, om der er nogen, der ikke rigtigt vil acceptere, at der er et politisk flertal for at genåbne Stilling Station, men jeg kan ikke lade være at få tanken,” siger han. “Jeg forstår det heller ikke, da der er et bredt forlig i Folketinget for at genåbne Stilling Station, og Kim Christiansen (DF) sagde efter aftalen, at der ville stoppe tog i Stilling i 2020. Jeg synes, de skulle se at komme i realitetsforhandlingerne,” siger han. Beregninger viser, at der vil være 370-400 daglige påstigninger i Stilling i 2027. Til sammenligning er der 370 påstigninger på viby Station i dag.

Publiceret 01 August 2017 00:00