Til skolestart starter en enkelt 0.klasse op. Planen er at udvide med en ny hvert år. Foto: Alexandra Bach

Til skolestart starter en enkelt 0.klasse op. Planen er at udvide med en ny hvert år. Foto: Alexandra Bach

Åskolens leder er klar til skolestart

Den nye friskole på Brogårdsvej i Hørning har skolestart 7. august, og især skolelederen glæder sig til at byde velkommen

Af
Af Alexandra Bach

Hvem er han egentlig, ham lederen på Åskolen, som har givet sig i kast med at åbne en helt ny friskole i Hørning. Han hedder Thomas Kjeldgaard, er 39 år, uddannet lærer, far til tre, bor med sin familie i Hørning, og så kan han bare slet ikke vente til at sige velkommen til de ni nye 0. klasses elever, der starter 7. august.
 
“Jeg er helt vildt spændt på skolestart. Jeg har holdt så sindssygt mange møder med politikere, forvaltninger, læst om planlov og støjgrænser, så det bliver fantastisk, når der kommer nogle børn,” forklarer han.
 
“Vi har haft tre besøgsdage, hvor de nye børn var her, og så giver det hele pludselig god mening, for det er jo det, som det handler om,” siger han.

Tilbage til rødderne

Skolen, som ligger sammen med efterskolen Ådalen bliver en kombineret fri- og efterskole. Derfor har friskolen indtaget efterskolens gamle bygning, som 0.klassen skal være i. Men for Thomas Kjeldgaard er stedet slet ikke så nyt endda. Han har nemlig både gået på efterskolen, og så har han de sidste 4-5 år også arbejdet der som skolepsykolog.
 
“Jeg er tidligere elev på efterskolen, så jeg har mine rødder her, og har også arbejdet her. Så det er helt specielt på den måde at være en del af det her,” forklarer han.

Masser af erfaring

Thomas Kjeldgaard har også selv gået på en friskole, og så er han tidligere elite bordtennisspiller. Og med hele den baggrund han har, mener han at have noget at byde på.
 
“Jeg har et miks af de her bløde værdier fra friskoleverdenen, men jeg har også det her med at have et mål at gå efter som tidligere bordtennisspiller,” siger han og fortsætter:
 
“Og det kendetegner nok meget godt skoleprojektet, da det rigtig gerne må være rart at gå i skole, men samtidig så vil vi også noget. For det handler ikke kun om at sidde ude på en mælkebøttemark og spille guitar, fordi det hedder en friskole. Det handler om at lære noget og trives,” siger han.
 
Men selvom der snart er skolestart, er der stadig meget, som skal gøres. Til september begynder skolen nemlig at bygge en helt ny bygning. Men hvorfor gå ind i et så stort projekt?
 
“Det fordi jeg brænder for trivsel og læring. Inden jeg fik det jobbet, kiggede jeg mig omkring efter pædagogiske lederstillinger, hvor jeg ikke kunne gøre det, som jeg syntes var bedst. Men her har det været muligt at lave en skole ud fra det bedste og starte helt fra bunden,” siger han.
 
Noget han gerne vil arbejde med på skolen fra start af er at lære, men også at blive robust.
 
“Her er det ikke nok at være dygtig,” siger han og fortsætter.
 
“Som skolepsykolog har jeg siddet med mange, som er rigtig dygtige, men som ikke er robuste, og så kan de ikke bruge deres faglighed til noget. Ja du skal blive til noget, men du skal først og fremmest blive til nogen,” fortæller han.
 
Derfor glæder han sig til at bygge den nye skole op og understreger, at han bestemt ikke kommer til at være en, som sidder ved skrivebordet:
 
“Jeg bliver ikke en, der kommer til at sidde på kontoret. Jeg kommer til at blande mig i det hele og præge kulturen.”

Publiceret 31 July 2017 12:00

SENESTE TV