Tiltalte Ry-drenge:

Molotovcocktails skulle kun bruges til at skræmme

Tirsdag begyndte retssagen mod de fire drenge fra Ry, der er tiltalt for at kaste en molotovcocktail på en 16-årig skolekammerat

Af
Af Grethe Bo Madsen

Det er fire blege og nervøse 15-årige drenge, der velsoignerede og i deres pæneste tøj tirsdag morgen klokken ni befinder sig i retssal D i Retten i Horsens. På en række ved siden af hver deres forsvarsadvokat sidder de tavse og kigger på må og få rundt i retslokalet og på hinanden.
 
Bag dem på en lang række sidder de otte betjente, der tidligt morgen har hentet dem fra hver deres lukkede ungdomsinstitution. Her har de fire Ry-drenge været varetægtsfængslet i surrogat siden 7. februar, dagen efter de bag ved Ry Hallerne kastede en benzinbombe mod en 16-årig dreng, der ligesom de selv er elev på Mølleskolens 9. årgang. Drengen blev voldsomt forbrændt fra navlen og ned og får formentlig varige mén.
 
Det er første dag i behandlingen af Ry-sagen ved Retten i Horsens. Pressen er mødt talstærkt frem og tilhørerpladserne er fyldt til bristepunktet. Så meget, at nogle af de fremmødte klassekammerater fra Mølleskolen bliver bedt om at forlade salen, så der kan blive plads til de pårørende til drengene. 

Et kast eller et uheld?

Anklager Anne Holm Christensen læser anklageskriftet op. Af det fremgår det, at de fire drenge er sigtet efter straffelovens paragraf 246, der handler om grov og farlig vold under særdeles skærpende omstændigheder.
 
Baggrunden er ifølge anklageskriftet deres forudgående aftale om at udsætte skolekammeraten for et groft og farligt angreb ved at have kastet to molotovcocktails. Ved den første, de kastede, gik der ikke ild i benzinen, men det gjorde der ved den anden.
 
De høje flammer fra benzineksplosionen efterlod den 16-årige omspændt af meterhøje flammer, der satte ild til hans bukser og gav ham første og anden grads forbrændinger på knap 35 procent af kroppen, så han var i livsfare.
 
Ifølge anklageskriftet overværede de fire drenge brandangrebet og lod det passere uden at hjælpe den 16-årige.
 
Af anklageskriftet fremgår det desuden, at to af drengene er sigtet for at overtræde våbenloven ved at have båret et baseball bat gennem Ry. De to drenge erkender det sidste forhold, mens alle fire nægter sig skyldige i angrebet med benzinbomberne.
 
En af drengene erkender dog, at han holdt en flaske med brændende benzin, men benægter, at han har kastet den.
 
”Jeg får fat om flasken, så kun halsen stikker op. Min hånd er meget tæt på flammen. Det bliver meget varmt. Af ren refleks åbner min hånd sig,” forklarer han i retten. 

Ville give ham en lærestreg

Efter tur indtager de fire drenge vidneskranken. Med ryggen mod forældrene på tilhørerpladserne og ansigtet vendt mod dommer Charlotte Hove Lasthein fortæller de hver især om en dag, hvor en tilsyneladende mindre konflikt på skolen kører fuldstændig af sporet og udvikler sig til en episode, der kommer til at præge deres og deres offers liv i mange år fremover.
 
Fire tilsyneladende ens historier, men alligevel med en afgørende forskel. De tre af drengene peger nemlig på den fjerde som den, der er ansvarlig for benzinbomberne og har styret slagets gang, da de efter angrebet gik tilbage for at fjerne flaskerne og senere samme aften fandt på opdigtede alibier.
 
Den første 15-årige siger i sin vidneforklaring, at han slet ikke var klar over, at der var medbragt molotovcocktails, før han møder de andre tre ved tennisbanerne bag Ry Hallerne.  Her har de fire aftalt at mødes med den 16-årige klokken 19.00 for at afgøre konflikten, der begyndte tidligere på dagen.
 
”Vi var enige om at mødes for at give ham en lærestreg. Han har provokeret os alle, så vi tænkte, han skulle have nogle tæsk,” fortæller han, der ifølge sin egen forklaring faktisk er rigtig gode venner med den 16-årige. 

Kun én hjælper brandofferet

Den næste til at afgive forklaring fortæller om sin egen rolle, at han ikke er en der slås, men i stedet lader ting passere. Han gik kun med op til hallen i forventning om at ryge hash og for at kunne lægge en dæmper på situationen, hvis den udviklede sig.
 
”Vi snakker tit hårdt om at smadre hinanden og sådan, men det sker aldrig. Det er bare noget snak, noget drengesnak,” siger han.  
 
Selvom han hører om benzinbomberne inden de fire mødes ved hallen, havde han ikke drømt om, de ville blive brugt. Faktisk troede han ikke rigtig på, at kammeraterne havde lavet dem.  
 
”Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forstillet mig, de ville lave benzinbomber. I min opfattelse var det pjatsnak,” fortæller han.
 
Som den eneste af de fire drenge løb han hen til den 16-årige, da det gik op for ham, hvad der var sket. På det tidspunkt lå den 16-årige og rullede rundt på jorden i et forsøg på at slukke ilden.
 
”Jeg løber hen til ham for at klappe ilden ud. Jeg vil også trække hans bukser af, men de er ligesom smeltet. Jeg klapper på ilden, for at få den slukket,” fortæller han i retten

Molotovcocktail skulle bruges til at skræmme

Tredje dreng bekræfter de to foregående drenges forklaring om optakten til konflikten. I modsætning til dem, har han været med til at lave de to benzinbomber. Sammen med den fjerde dreng var han om eftermiddagen oppe på en benzintank for at fylde to vodkaflasker med benzin.
 
På anklagerens spørgsmål om, hvad han havde forestillet sig de to molotovcocktails skulle bruges til, svarer han:
 
”Jeg havde tænkt, at han skulle skræmmes. At han så ville forsvinde, så der ikke blev noget slagsmål.” 
 
 

"Vi gik i chok"

Sidste dreng i vidneskranken er tydeligt mærket af situationen. Han kan ikke genkende de tre foregående drenges udlægning af sidste del af hændelsesforløbet.
 
Ifølge ham, fik han stukket den brændende flaske i hånden af en af de andre, og han taber den, fordi den blev for varm at holde på. At den 16-årige blev ramt af benzineksplosionen var et uheld.
 
På anklagerens spørgsmål om, hvorfor han tror, hans tre gode venner, der ikke har haft mulighed for at tale sammen siden 6. februar, har en anden forklaring og giver ham skylden, giver en anden forklaring, svarer han grædefærdig:
 
”Det er for at redde deres egen røv.”
 
Alle fire drenge er enige om, at det hele gik meget stærkt. At hele forløbet fra de mødtes med den 16-årige, til de trak sig tilbage til en sti, kun handlede om få minutter, og at det udviklede sig langt ud over, hvad nogen af dem havde haft fantasi til at forstille sig.
 
Ingen af dem overvejede at ringe 112. Og ingen af dem tænkte på at ringe til den 16-årige for at høre, om han var ok.
 
”Vi gik i chok. Vi ville kun skræmme ham,” lyder deres forklaring. 

Sagen kort

  • De fire tiltalte drenge mødtes med den 16-årige dreng bag ved Ry Hallerne kort før klokken 19 mandag 6. februar
  • To medbragte molotovcocktails bliver antændt. Den ene eksplodere og sætter ild til den 16-åriges bukser, så han får forbrændinger på sine ben, højre hånd og i ansigtet
  • Alle fem drenge går på 9. årgang på Mølleskolen i Ry. To af de tiltalte er klassekammerater til den 16-årige
  • Retssagen fortsætter mandag 1. maj, hvor der også forventes at falde dom

Publiceret 20 April 2017 06:00

Uge-Bladet Skanderborg nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Uge-Bladet Skanderborg
SENESTE TV