Jørn:

Bedstefar grundlagde Ejer Bavnehøj

I år er det 100 år siden, at Ejer Bavnehøj blev stiftet ved et aktieselskab. Lokalavisen har allieret sig med stifterens barnebarn

Af
Af Alexandra Bach

En sommerdag i 1916 rejser lærer Harald Viggo Johansen fra Hobro til Ejer Bavnehøj. Han har diskuteret med sin klasse, hvor det højeste punkt i Danmark er, og vil derfor se det med sine egne øjne. Men da han når Ejer Bavnehøj, bliver han mødt af adgang forbudt skilte. Det vil han ikke finde sig i, for han mener, at alle skal kunne betræde jorden og opleve udsigten fra Danmarks højeste punkt.
 
Den dag i dag kan alle nyde udsigten ud over landskabet, og det kan vi ifølge formanden for Ejer Bavnehøjs Venner takke Harald Viggo Johansen for.
 
”Formanden, Viggo Rasmussen har sagt, uden Harald Viggo Johansen, havde vi aldrig haft det Ejer Bavnehøj, som vi kender i dag,” siger stifterens barnebarn, Jørn Johansen.
 
”Vi havde selvfølgelig nok haft Ejer Bavnehøj på en eller anden måde, for det ligger jo der. Men hvis min farfar i sin tid ikke var blevet gal over at blive afvist, var Ejer Bavnehøj måske slet ikke blevet til det, som det er i dag,” siger han.

Turen til Hobro

Harald Viggo Johansen bliver uddannet seminarist i 1885 og efter forskellige jobs som lærer på Sjælland, vælger han i 1889 at flytte til Hobro, hvor han får en stilling som lærer på Søndre Skole. Samme år bliver han også organist i Hobro Kirke. Han bosætter sig i et hus, der ligger ligeså højt som kirken med en fantastisk udsigt ud over skoven og byen.
 
”Jeg tror han altid har haft en interesse for gode udsigter,” siger Jørn.
 
I 1916 besøger han så Ejer Bavnehøj, hvor han bliver mødt af en bonde, som kræver en skilling, for at han kan komme op og se Danmarks højeste punkt, fordi det er privatejet.
 
”Alle som førhen er kommet op og blevet præsenteret for de her skilte, er bare vendt om igen og tænkt, at det er der ikke noget at gøre ved. Men det finder min farfar sig ikke i. Der står flere steder i de dokumenter, jeg har fundet, at han var temperamentsfuld, og det har sikkert gjort, at han har tænkt, at alle skulle have fri adgang til højen,” siger han.
 
Harald Viggo Johansen indrykker derfor en annonce i avisen for at samle folk og danne et aktieselskab, så alle kan få fri adgang til Ejer Bavnehøj.
 
”Han får samlet en masse mennesker, som vil være med til at stifte det her aktieselskab, og det får de så dannet i år, for 100 år siden. Salget af aktier går forrygende, og de bliver solgt, hvilket betyder, at der bliver skrabet et beløb sammen til at betale de lodsejere, som har jord omkring i Ejer Bavnehøj,” fortæller han.

Det 12,5 meter høje genforeningstårn blev rejst i 1924 til minde om genforeningen af Sønderjylland i 1920 Kilde: VisitSkanderborg. Foto: Privatfoto

Det 12,5 meter høje genforeningstårn blev rejst i 1924 til minde om genforeningen af Sønderjylland i 1920 Kilde: VisitSkanderborg. Foto: Privatfoto

Kongelig indvielse

Men selvom jorden bliver opkøbt og gjort tilgængelig for alle, er dette ikke nok for Harald Viggo Johansen. Han ønsker også en officiel indvielse af Ejer Bavnehøj med kongeligt besøg.
 
”Min farfar rejser over til København sammen med selskabets formand Poul Andersen. Her beder han kongen om at komme til indvielsen, hvis han interesserer sig for landets højeste punkt. Og de ord falder Kong Christian 10. for. Sammen med Dronning Alexandrine tager han til Ejer Bavnehøjs officielle indvielse i 1921 sammen med 8000 andre deltagende borgere,” siger Jørn.

Falder ud

Men efter Harald Viggo Johansen har stiftet aktieselskabet, falder han ud af bestyrelsen og arbejdet med Ejer Bavnehøj.
 
”Det gør han, fordi han har brugt en masse tid på Ejer Bavnehøj, hvilket betyder, at han ikke bruger nok tid på skolen. Og så kan jeg forestille mig, at det har været utrolig svært at rejse frem og tilbage i den tid,” siger Jørn.
 
Fraværet fra Søndre Skole bliver for stort, hvilket betyder, at Harald Viggo Johansen bliver fyret.
 
”Skolen afskediger ham i 1921, og det er jo brandærgerligt. Hvis det havde været i dag, var rejsen ikke et problem. Jeg kan forestille mig, at alt den rejsen kunne have taget flere dage,” siger han.

Mystik omkring forsvinden

Efter Harald Viggo Johansen bliver fyret, stopper han som organist, sælger huset, bliver skilt fra sin kone og rejser til Padborg i 1921. Jørn fortæller, at han ikke ved, hvorfor han tager helt til Padborg, men at han tror, det er for at komme så langt væk som overhovedet muligt.
 
”Der har været et eller andet omkring fyringen fra skolen. Man skal jo tænke på den tid, der kunne jo godt pludselig opstå en skandale, hvor han så vælger at flytte helt ned til Padborg for at blive fri for alt den snak og sladder. Det tror jeg, er det, der er sket,” fortæller han.
 
Jørn har ofte spekuleret på, hvilken skandale, det kunne have været, og han har sidenhen fundet ud af, at farfaren blev fyret efter skolelovens paragraf 18, hvilket han ved Undervisningsminisiteriet har forsøgt at få præciseret. Det er endnu ikke lykkes ham, men Jørn er stadig nysgerrig på, hvad der mon skete.
 
”Det kunne være rart at vide, om der var mere bag afskedigelsen. Hvad der er sket, kan man jo kun gisne om. Men man tænker da, hvad søren har den mand lavet,” siger han.

Ser sig aldrig tilbage

I Padborg køber Harald Viggo Johansen hus og starter et nyt liv som vekselerer. Men Ejer Bavnehøj prøver på et tidpunkt at kontakte Jørns farfar.
 
”Jeg ved, at Ejer Bavnehøj sender ham nogle vigtige papirer, som han skal underskrive. Dem sender han så tilbage igen, uden at have underskrevet dem,” siger Jørn.
 
Harald Viggo Johansen underskriver dem aldrig, og det undrer de sig over i bestyrelsen, for de ved jo intet om fyringen og skilsmissen. Men herefter glider han helt ud.
 
“Han vender faktisk aldrig tilbage. Jeg tror, at han får andre ideer og interesser. Han starter selvfølgelig sin vekselererforretning op, men jeg ved også, at han sætter en annonce i avisen i Padborg, hvor han søger en husbestyrerinde, som kan føde ham en søn. Min farmor besvarer annoncen, og de bliver senere gift. Som 64-årig får min farfar, min far. Han bliver enebarn, så det er på et hængende hår, at man lever den dag i dag,” siger han.
 
”Selvom jeg ikke ved, hvad fyringen gik ud på, og der stadigvæk er ubesvarede spørgsmål, kan jeg ikke lade være med at tænke, at hver gang min farfar gjorde et eller andet, uanset om det var på en akavet og direkte måde, så er der en ting, som går igen, og det er, at det altid er lykkedes for ham,” siger Jørn.

Vidste du at...

  • Ejer Bavnehøj sammen med Møllehøj er det højeste naturlige punkt i Danmark
  • Ejer Bavnehøj måler 170,35 meter
  • Møllehøj måler 170,86 meter
  • Aktieselskabet Ejer Bavnehøj blev stiftet af i alt ni personer 29. september 1917
  • Aktierne blev solgt for 10 kroner stykket dengang

Kilde: VisitSkanderborg

Publiceret 19 April 2017 12:00

Uge-Bladet Skanderborg nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Uge-Bladet Skanderborg
SENESTE TV