Ane-Marie Kjeldbergs tredje roman er i øjeblikket til debat på www. litteratursiden.dk. Foto: Marianne Gay.

Ane-Marie Kjeldbergs tredje roman er i øjeblikket til debat på www. litteratursiden.dk. Foto: Marianne Gay.

Ry-forfatter ønsker debat

Ane-Marie Kjeldbergs nyeste roman om pædofili vækker debat. Ry-forfatteren håber, at hendes bøger kan give folk stof til eftertanke

Af
Af Marianne Gay

En modig bog. Barsk læsning. Skræmmende seksualitet hos de unge hovedpersoner. Siden udgivelsen i marts har Ane-Marie Kjeldbergs bog, Marcipansøstre, har vakt stor debat. Den tredje bog fra Ry-forfatterens hånd har både forundret, forarget og fascineret anmeldere og læsere. Og lige præcis sådan, vil Ane-Marie Kjeldberg gerne have det. "Diskussion er godt. Måske rusker min bog lidt ved folks opfattelse og giver dem en smule at tænke på," siger Ane-Marie Kjeldberg. Bogens emne; pædofili og ambivalente lystfølelser hos ofret har nemlig ikke tidligere fundet vej til skønlitteraturen.
"Min hovedperson bliver svigtet. Både af krænkeren, men også af hendes familie og venner, lærere og psykologer, der ikke kan rumme de følelser og oplevelser, hun har gennemlevet. Den ambivalens, hun føler, er forfærdelig og svær at forstå. Tilbage står et lille menneske, der ender i fortvivelsen på et tidspunkt, hvor hun har allermest brug for accept og kærlighed," fortæller Ry-forfatteren, der godt ved, at hun har valgt et sprængfarligt emne.
"Jeg var meget ængstelig op til udgivelsen og var bange for at blive misforstået. Heldigvis har de fleste forstået min hensigt med bogen, men en enkelt anmelder mente, at jeg forsvarede pædofili, og det gjorde ondt," fortæller forfatteren, der dog også har modtaget positive henvendelser fra personer, der selv har oplevet misbrug.
"En kvinde skrev til mig, at hun havde grædt sig gennem bogen, fordi hun følte, at jeg havde skildret hendes oplevelse. Endelig følte hun, at der var nogen, der forstod, hvad hun havde gennemgået. Og det varmer da," smiler Ane-Marie Kjeldberg.

Hjertet på gaden

Senest har Marcipansøstre været til debat på litteratursiden.dk, og selv om det af og til giver knubs at stille sine værker til rådighed for kritiske læsere og anmeldere, er det i følge Ane-Marie Kjeldberg nødvendigt. "At sende en bog på gaden kan sammenlignes med at rive sit hjerte ud og efterlade det på en befærdet vej. Sådan har jeg det hver gang. Ved at deltage i debatten, stiller jeg mig også til rådighed for ubehagelige reaktioner. Men jeg kan jo ikke lade være - jeg har jo brug for folks indtryk. Det er jo dem, jeg skriver til, og det er jo også fantastisk at høre, hvad folk får ud af at læse det, jeg sidder herhjemme og skriver," siger Ane-Marie Kjeldberg, der siden hun første gang hørte Astrid Lindgren som barn, har ønsket at blive forfatter.
Hun forsøgte sig som ung med en børnebog, der fik afslag fra forlaget, og så havnede forfatterdrømmen og manuskripterne i en periode i skrivebordsskuffen. I stedet kastede hun sig ud over studier i arkæologi og filologi. Desuden har hun produceret nisser, været omstillingsdame og idéudvikler på erotiske lydbøger. I 2004 fik hun så udgivet sit første værk, 'Keramik' som e-bog, og siden er de to romaner: 'Fred og Ro' og 'Marcipansøstre' kommet til. Skrivegerningen supplerer hun med et job som redaktør på et forlag.
"Jeg kan ikke lade være med at skrive. Der er ingen vej uden om. Det er mere end en hobby eller en deltidsbeskæftigelse, det er en livsform. Og der jeg føler, jeg bruger mig selv bedst, men det er da også et lidt ensomt job," fortæller Ane-Marie Kjeldberg, der har selskab af et tøjdyr - en depressiv elg - når hun arbejder hjemme i privaten i Ry.
Alligevel bliver hun glad af at skrive, også selv om emnet er dystert. "Jeg har det ikke så godt med at se mennesker blive ladt i stikken. Derfor er mange af mine bøger nok også kommet til at handle om ensomme væsener, der ikke kan forsvare sig selv," siger Ane-Marie Kjeldberg, der tidligere har skrevet om det tyske mindretal.
"Jeg har nok lidt haft en tendens til at vælge upopulære emner. Den næste bog bliver måske ganske fredelig, så ingen tager anstød. Men jeg kan sikkert ikke lade være med at træde nogen over tæerne alligevel," fortæller forfatteren, der allerede er i gang med udkastet til næste litterære udspil, hvis handling dog forbliver hemmelig lidt endnu.
Marcipansøstre af Ane-Marie Kjeldberg, Forlaget Facet, 199 kr. Kan blandt andet købes i Ry Boghandel og diverse netboghandler.

Bibliografi

Bøger af Ane Marie Kjeldberg Keramik, 2004 (kun udgivet som e-bog) Fred og ro, 2007 Marcipan-søstre, 2008

Publiceret 02 October 2008 09:53