Ægteparret Lone og Poul Erik Temnæs, indehavere af Stilling Naturbolcher, deltog i projektet ’Sundhedsfremmende appetit på livet’ for at udvikle bolcher, der hjælper blandt andre kræftpatienter, som døjer med tør mund og manglende spytsekretion.
Ægteparret Lone og Poul Erik Temnæs, indehavere af Stilling Naturbolcher, deltog i projektet ’Sundhedsfremmende appetit på livet’ for at udvikle bolcher, der hjælper blandt andre kræftpatienter, som døjer med tør mund og manglende spytsekretion.
Foto: Claus Sonne
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Livskvalitet: Bolcher giver appetit på livet

Bolcher udviklet af Stilling Naturbolcher hjælper kræft-patienter til en bedre appetit

Et særlig udviklet ekstra syrligt bolche fra Stilling Naturbolcher kan gøre en verden til forskel for blandt andre kræftpatienter.

 

Mundtørhed er et stort problem for mange kræftpatienter, fordi de ikke producerer spyt, hvilket gør det meget svært at synke maden.

 

Spyttet har også en vigtig funktion, da det renser munden, og derfor betyder den manglende spytproduktion også, at mange kræftpatienter døjer med blister og svampeinfektioner i munden og er meget forpinte.

 

Derfor var cheføkonoma Bente Sloth fra Aarhus Universitetshospital for nogle år siden på udkig efter innovative fødevarevirksomhed, der ville gå med i projektet 'Sundhedsfremmende appetit på livet'.

 

Projektet havde til formål at udvikle fødevarer til særligt sårbare patientgrupper, herunder kræftpatienter. I sin søgen faldt hun over Stilling Naturbolcher, hvor alle bolcher er hundrede procent håndlavede af naturlige råvarer og fuldstændig fri for tilsætningsstoffer samt kunstige farvestoffer og -aromaer.

 

”Vi blev ringet op og spurgt, om vi kunne tænke os at være med i projektet. Ideen var, at vi skulle prøve at udvikle et ekstra syrligt bolche, der kunne sætte gang i spytsekretionen,” fortæller Lone Temnæs, der er indehaver af det lille bolchekogeri sammen med sin mand Poul Erik.

 

”Vi prøvede først med fem helt almindelige bolcher og gik meget systematiske til værks med spørgeskemaer og evalueringsmøder. Vi fik hurtigt indkredset, at rabarber og citron gav den bedste respons,” husker Lone.

 

Derefter gik udviklingsarbejdet i gang, hvor Poul Erik og Lone fremstillede bolcher med ekstra syre.

 

”Det var noget af en balancegang, for de måtte ikke blive for sure, og de skulle også smage godt. Vi fandt ud af, at citronbolcherne med ekstra syre var de bedste til at sparke gang i spytkirtlerne,” fortæller Lone.

 

”Og dem producerer vi stadig. Efter projektet stoppede, har vi fortsat udviklingen af bolcher, der hjælper på mundtørhed, og i dag har vi også et bolche med citron og ingefær. Ingefær modvirker kvalme, som jo er et problem for mange kemopatienter. I dag sælger vi mange af begge type bolcher.”

 

De specielle bolcher er ikke noget, der forgylder Lone og Poul Erik. Alligevel ligger det dem meget på sinde, om de kan udvikle nye typer af bolcher, der kan hjælpe syge mennesker.

 

”Det er fantastisk, hvis vi kan være med til give dem lidt livskvalitet tilbage. Det vil vi gerne gøre en indsats for,” understreger Lone.

 

De syrlige bolcher kan køber hos Stilling Natur Bolchers webbutik på stilling-naturbolcher.dk.

 

Publiceret: 06. Oktober 2017 11:45
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Uge-bladet Skanderborg

ANNONCER
Se flere