Debat:

Byrådet tager større hensyn til bygherrerne end til borgerne

Byrådet driver sognerådspolitik og et skindemokrati, mener en læserbrevsskribent fra Ry

Af
Inge Mikkelsen

Thorsvej 57

8680 Ry

Op til nytåret sad min søster og jeg og fik en formiddagsfadøl på Hotel Ry. Solen skinnede noget så dejligt, men den nåede pgra. årstiden ikke ned i Gastropub´en. Derimod skinnede den på den tidligere café, der desværre ikke var åben for servering. Ellers var vi nok fortsat med også at spise frokost på hotellet.

Den nye flotte træbygning på Posthustorvet var ligeledes på skønneste vis badet i vintersollyset.

Mon det ikke er hovedproblemet i talen om ”byfortætning”? Hvis der bygges mere i højden i Ry forsvinder solen fra bymidten i vinterhalvåret? Man kan i ikke gå ned ad Skanderborgvej/Kyhnsvej i solskin og glæde sig over vor smukke by, fordi 3-4-5 etager på venstre hånd vil skygge for solen, og på højre hånd vil høje bygninger skræmme en væk!

Og omkring Klostervej vil Torvehallen komme til at ligge i skygge i sommerhalvåret ved 4 etagers høje bygninger. Den gamle smukke stationsbys attraktionsværdi vil være borte! Hvorfor skal turisterne komme og besøge en by, der ligner alle andre?

Men det virker ikke, som om man ude på Fælleden bevæger sig ud af kontorerne og undersøger lokale forhold!. Der skal bare byfortættes uden hensyntagen til de lokale. Godt nok skal vi høres i sådanne sager, men det tager man ikke hensyn.

726 protester mod Ry Bytorv 2 blev bare ”overruled” på et meget rodet byrådsmøde op til juleferien. Borgmesteren havde ellers lovet at tage sagen af Byrådets dagsorden. Kun ét af Ry’s byrådsmedlemmer har gjort indsigelse mod planerne. Et andet er inhabilt pga. egne byggeplaner om en ny bygning på højde med Jyske Bank (også en kæmpekolos forlyder det), og ét tredje fulgte ikke sin tidligere overbevisning.

Jeg formoder, at Grundlovens § 56 også gælder for byrådsmedlemmer. Anders Laugesen har som lokalt byrådsmedlem fint forsvaret sin holdning, trods overfusning fra byrådskolleger. Jeg håber, at AL holder fast. Jeg ved ikke, om vi borgere også kan klage til Ankestyrelsen, sådan som AL påtænker det, fordi der tilsyneladende er en masse luskeri i sagen.

Men søger vi borgere aktindsigt for at kunne studere sammenhængene og klage over hele sagen, får vi nok ikke de relevante papirer at se! Hensynet til bygherren vejer tungere end nærdemokrati og borgemedindflydelse. Vi forstår ikke meget af, hvad der skete.

Hvorfor respekteres bygherrers deadline mere end borgerprotester? Hvad er det for en sammenspisthed mellem ejendomsselskaber og byrødder? Et det ikke gammeldags sognerådspolitik?

Eller er der bare tale om et skindemokrati, når 726 protester køres over. Jeg er desuden ret over bevist om, at der ville have været mange flere protestunderskrifter, hvis protestsedler var nået ud i alle hjørner af Ry. Oppe i Blomsterkvarteret fortæller man mig, at de slet ikke havde hørt om underskriftindsamlingen.

For mig er hele sagen næste skive i salamien. Går den igennem, er der frit spil for ejendomsselskaber til at ødelægge vores by. Som også i foråret 2018 i Galten. Hvor næst? Skab byliv i stedet for at ødelægge det.

På den måde skabes der borgeraccept.

Publiceret 25 January 2019 15:00