Illustration

Illustration

Ry mister sin attraktionsværdi

Af
Inge Mikkelsen

Thorsvej 57

8680 Ry

Ry bytorv "Hvem vil dog bo der?" Udbrød min bror spontant, da jeg i julen viste ham planerne for Ry Bytorv 2. De tilhører ellers den potentielle mål-/indkomstgruppe for disse fem alt for høje huskasser midt i Ry.

Og det er netop problemet i denne sag: For det første selve huskasserne, der fuldstændig vil komme til at dominere byen og ikke tilføre den nogen ny attraktionsværdi, men tværtimod få denne til at falde. Husene er for høje og ligger for tæt. Man vil kunne se ind til hinanden, selv om kasserne tilsyneladende ikke skygger for hinanden. Til gengæld skygger de med deres flere etager og generer naboerne.

Bedre bliver det ikke, hvis man for det andet kigger ned fra højderne og ser på den foreslåede bebyggelse i "jordhøjde". Rundt omkring ser der ud til at komme asfalterede parkeringspladser og nogle få grønne områder, der ikke har meget forbindelse med hinanden. Hvordan med mulighederne for socialt samvær og fællesskab mellem beboerne? Bevæger de sig uden for kassehusene, vil de blive mødt af en kold vind, når det som ofte i Danmark blæser. Fem huskasser med 20 hushjørner i stedet for en lang bygning med fire hushjørner vil gøre Ry Bytorv 2 til en meget vindomsust bebyggelse.

Kasserne lukker sig om sig selv, og man vil lynhurtigt skynde sig ind i sin egen lejlighed, når man har været ude. Var det ellers ikke meningen med Ry Bytorv, at projektet skulle skabe mere liv og fællesskab i midtbyen? Give muligheder for mere socialt samvær mellem borgerne? Være et sted, hvor man begiver sig hen for at være sammen med andre? En agora i ordets oprindelige græske betydning!

Dertil demokrati-problemet i denne sag. Ry-borgerne skal åbenbart ligesom borgerne i Galten fuldstændig køres over af kommunalrødderne i Skanderborg, der kun lytter til byplanlæggerne ude i den lukkede kasse på Fælleden langt væk fra borgerne. Borgmesteren synes at være mere pot-og-pande med boligselskaber end med de borgere, der bliver berørt af deres bulldozermetoder. Stik dog fingeren i jorden, byrødder. Lyt til borgerne!

Kunne man forestille sig den situation, at det oprindelige projekt Ry Bytorv 2 igen kom i spil? Det passer meget bedre ind i bymidten end det nuværende, giver større æstetisk værdi ved at ligne det første projekt, og vindvirkningerne vil blive færre. Skygge- og indblikgenerne vil stadig være der, men dem kan der gøres noget ved ved kun at bygge et par etager, så Bytorv 2 bliver mindre dominerende end Bytrov 1. Det havde været at foretrække, om der var brugt tid, energi og penge på det og ikke på det aktuelle makværk.

Der skal gøres noget ved Bymidten og bygges flere boliger i Ry. Men ikke for enhver pris. Ødelæg ikke Rys attraktionsværdi ved at bygge så højt i Bymidten. Gør den til et sted, hvor man har lyst til at opholde sig og ikke skræmmes væk af kolossale omgivelser. Lad solen skinne over Ry – også i vinterhalvåret! Den vil forsvinde fra gader og stræder med mere høj bebyggelse i Ry. Ry vil blive en trist by.

Publiceret 18 January 2019 17:00