Karen Lindemann oplevede som barn, hvordan julegæssene kom til gården med bus. Det har sat gang i nogle tanker om, hvorvidt man også i dag kan kombinere bustransport og vareleverencer. Arkivfoto

Karen Lindemann oplevede som barn, hvordan julegæssene kom til gården med bus. Det har sat gang i nogle tanker om, hvorvidt man også i dag kan kombinere bustransport og vareleverencer. Arkivfoto

Gæs med bussen: Cirkulær økonomi og jul i før-nutid

Juletraditioner Jeg var barn i 1950’erne på en gård i Nordjylland. Forberedelserne til julen var præget af gamle traditioner og af, hvad vi havde forberedt i årets løb.

Vi havde i det tidlige forår fået et kul gæs, som blev leveret med bussen fra Ålborg. Dengang var det almindeligt, at busserne også blev brugt til at transportere varer, medicin for eksempel.

Gæssene voksede sig store i sommerens løb, hvor de gik frit omkring, indtil de i efteråret kom ind i stalden og fik den sidste opfedning.

Kålene havde vi i haven, hvor der blev dyrket til både hvidkål og grønkål til julens gilder. Fars største fryd var, når han kunne fortælle, at han havde set noget meget smukt, nemlig at harerne åd grønkålene, så han var fri for det!

Kartofler var en selvfølge i marken, og der skulle være nok til hele årets forbrug til både dyr og mennesker.

Femte juledag var vi til juletræsfest i forsamlingshuset. Det var andelsejet, og alle deltog i arbejdet med at holde forsamlingshuset kørende, så de enkelte familier kunne bruge det, når der skulle holdes barnedåb, konfirmationer eller lignende. Til julefesten var der et stort kaffebord, hvor de enkelte familier leverede kager, og vi børn fik sodavand, slikposer og kager. Det var en fest, når hele landsbyen dansede om juletræet.

Hvorfor nu denne julefortælling?

Jeg sidder i et udvalg i Skanderborg Kommune, hvor vi drøfter cirkulær økonomi og bæredygtighed.

På sidste møde var der en, der nævnte, at man kunne kombinere bustransport og vare-leverancer. Det var kender-stof for mig.

Jeg tænker, vi er ved at genopfinde det, jeg har kendt i min barndom bare i en version 2.0 eller 3.0. Der er nu koblet økologi, overvejelser om miljøpåvirkninger i mange udformninger på.

Det drejer sig i bund og grund om, at vi alle har ansvar for vores natur, at vi behandler mennesker og dyr på gode og værdige måder.

Glædelig jul til alle

Publiceret 20 December 2018 15:00