Lille Nyhavn - Er den smukke ælling ved at udvikle sig til en grim svane?

Projektet har udviklet sig til en slags Babelstårnet i jagten på byfortættelse i Skanderborg midtby, mener læserbrevsskribent

Af
Anders Hildebrandt-Eriksen

Adelgade 114, 3

Skanderborg

Forestil dig en varm sommer, solen skinner fra en skyfri himmel. Ved cafeerne langs med husene sidder folk af alle aldre og nyder solskinnet.

På kanten af havnebassinet har en flok unge mennesker slået sig ned. Deres vilde bevægelser kombineret med et stort alkoholindtag får en til at frygte, at de snart falder i havnebassinet.

En båd er ved lægge til og de unge mennesker råber venligt til deres venner i båden. Denne scene kan man opleve hver sommer i Nyhavn i København og snart også i Skanderborg.

Men nej, det bliver desværre ikke muligt, idet Lille Nyhavn har udviklet sig til en omvendt historie af eventyret om den grimme ælling (hvilke dyr har søde børn men bliver grimme?)

Det startede godt med intentionen om at skabe et hyggeligt aktivt område ved Skanderborg Sø, hvor unge som gamle kunne nyde livet ved søen sammen. Projektet er nu blevet et prestigeprojekt med luksuslejligheder, hvor den almindelige borgers adgang er blevet begrænset til at sidde i skyggen fra Lille Nyhavns skyskrabere med et tunnelblik til søen, og man vil ikke kunne sejle og lægge til, men hvorfor skulle man også ville det, når alle rekreative områder ligger i skyggen fra de tårnhøje bygninger.

Nu er projektet sendt i høring om endnu en etage, den sjette, til det i forvejen monumentale byggeri, i forsøget på at tjene så mange penge så muligt.

Det vil få projektet til at dominere indtrykket af Skanderborg endnu mere, på en beskæmmende måde. Projektet har udviklet sig til en slags Babelstårnet i jagten på byfortættelse i Skanderborg midtby.

Værst ser det ud, når man betragter Skanderborg fra østsiden af søen (se billede). Udsigten til bebyggelsen er som at se direkte ind i et buldrende løbskt godstog som vælter alt andet af vejen, så meget, at man ikke lægger mærke til det mindre, men meget smukkere, kulturhus som ligger næsten lige ved siden af.

Kulturhuset som, i modsætning til ”Lille” Nyhavn, er bygget i smuk samklang med det bakkede landskab ned til søen. Højest ved Adelgade og aftagende ned mod søen.

”Lille” Nyhavn derimod har udviklet sig til at blive Skanderborgs nye vartegn, men desværre på en dårlig, alt for dominerende måde.

Høringsfasen løber endnu indtil den 7. december. Lad os håbe, at politikerne vil lytte til protesterne og standse dette projekt, der ligesom godstoget er løbet løbsk.

Publiceret 27 November 2018 20:00