VistiSkanderborg vil have gjort Himmelbjerget til en helårsattraktion. Foto: Thomas Bjerre Olesen

Foto: Thomas Bjerre Olesen

Debat: Himmelbjerget – turistfantasier eller en del af en større fortælling

Af
Frede Johannesen

Emborgvej 45

Emborg

8680 Ry

"Ved at Himmelbjerget bliver en stærk og attraktiv destination i Søhøjlandet, vil målet være at bjerget bliver en dynamo for udviklingen i området og hele kommunen. "Citat fra Skanderborg Kommunes Helhedsplan for Himmelbjerget side 43.

Det virker helt ude af proportioner, at turisme på Himmelbjerget skulle blive en udviklingsdynamo for en kommune i et af landets rigeste og mest udviklede områder. Ikke fordi Himmelbjerget ikke er en attraktion. Og på Himmelbjerget er der plads til både at tage hånd om traditionerne og skabe fornyelser. Det er bare i denne sammenhæng ikke nok.

Når vi planlægger en tur til Italien, sætter vi ikke fingeren på Trasimenersøen, men fokuserer på hvilke natur- og kulturtilbud, der er i Umbrien og Toscana. Vi ser ikke udelukkende på Mont Ventoux, men på mulighederne i hele Provence.

Selvfølgelig vil familien i Niedersachsen eller Groningen ikke have Himmelbjerget som mål, men som minimum Søhøjlandet. De vil søge den samme betagende natur, de samme historiske museer samt de samme kunstmuseer, vi selv betragter som en del af vores identitet.

Tro mod vores værdier

Det vi selv synes er værdifuldt, vil også gøre indtryk på vores gæster. Vi skal være tro mod vores værdier og traditioner og ikke plastre f.eks. Himmelbjerget til med effekter, som lige nu er moderne i landskabsarkitektkredse, og som derfor kan ses overalt i verden.

Det fremgår af helhedsplanen, hvordan de inspireres(stjæler) fra hinanden. Hvorfor så i øvrigt tage til Himmelbjerget? Og så ønsker vore gæster sig ikke overraskende dertil gode overnatningsmuligheder, spændende spisesteder og indkøbsmuligheder ligesom os selv. Det kan de få i Søhøjlandet.

Det er som udkast beskrevet i Geopark Søhøjlandet – en ramme om vores fælles fortælling. Den er udarbejdet ud fra UNESCO´s koncept for geoparker. Der er ca.75 europæiske geoparker og 125 på globalt plan.

Hvis Søhøjlandet kom i det selskab, vil også Himmelbjerget komme på verdenskortet, og vi vil på en gang lave en fortælling om os selv og for vore gæster. Ønsker vi turister eller gæster? På nuværende tidspunkt er Geopark Odsherred UNESCO-godkendt, og der arbejdes på Geopark Vestjylland, Geopark Læsø og Geopark Sydfyn.

Publiceret 07 November 2018 17:00