Debat: Sammen om psykisk sygdom og sårbarhed

Af
Camilla Fabricius (S)

folketingskandidat i Østjylland og 1. viceborgmester i Aarhus og Mikkel Rasmussen

medlem af rådet i Region Midtjylland for Psykiatri-Listen og overlæge på Psykiatrisk Hospital Risskov

Fra 2013 til 2017 er antallet af mennesker med en længerevarende psykisk lidelse i Skanderborg Kommune vokset med cirka 27 procent. Det dokumenterer den nationale sundhedsprofils seneste undersøgelse.

Det er ikke fordi, det står særligt slemt til i Skanderborg - der er en generel stigning i antallet af psykisk syge mennesker i Danmark.

En fjerdedel af de danske lønmodtagere vil helst være fri for at arbejde sammen med en kollega, der lider af skizofreni eller maniodepressivitet.

Begge sygdomme kan i dag behandles så effektivt, at symptomerne er minimale, og de 25 procent siger altså mere om folks formodninger end om fakta.

Frygten for sådan en afvisende reaktion kan holde mennesker fra at søge hjælp. Det holder også nogle psykisk syge mennesker fra at fortælle om deres vellykkede behandling.

Uden de historier forstærkes samfundets fejlagtige forestilling, om psykisk sygdom og sårbarhed som noget endegyldigt og negativt.

Tusindvis af mennesker lever lever gode stabile liv med deres psykiske sygdom - med kærlighed, venskaber og glæde - og langt de fleste psykisk syge mennesker i Danmark har potentialet til at nå det samme.

Derfor har Camilla startet #psykiatrisamtalen på Facebook, så mennesker med psykisk sygdom eller sårbarhed og deres pårørende kan dele erfaringer med hinanden, andre interesserede og med os - på tværs af diagnoser og faglighed.

For om du - eller en du har kær - kæmper med ADHD, autisme, anoreksi, depression, angst, eller andre psykiske lidelser, så er frygten og smerten den samme. Den har vi til fælles.

Publiceret 13 September 2018 14:30