Debat: Munkekroen, Vestermølle og kulturby Skanderborg

Åbent brev til kulturminister Mette Bock fra Jørgen Lund Christiansen, formand for Vestermølle Møllelaug frem til og med generalforsamlingen 24. april og i tilfælde af genvalg også derefter.

Formand for Det Særlige Bygningssyn, arkitekt og professor Lars Juel Thiis (LJT), er, fremgår det af et læserbrev i Århus Stiftstidende 24. april, vred over, at Slots- og Kulturstyrelsen har affredet Munkekroen i Skanderborg. Den beslutning kan indklages til dig minister frem til 16. maj. LJTs skriv får mig til at antage, du i hvert fald fra ham får en opfordring til at omgøre styrelsens beslutning. Jeg skal bede dig om at agere hurtigt og vil her begrunde hvorfor.

Vestermølle Møllelaug, støttet af alle foreninger med hjemsted på Kultur- og Oplevelsescenter Vestermølle, har sat sig for i samarbejde med Munkekroens ejer og i god forståelse med Skanderborg Kommune at genopføre den gamle kro på Vestermølle øst for søen op mod Oddervej. Her vil huset under sit oprindelige navn Gæstgivergården Jylland igen som for 300 år siden komme til at ligge uden for byporten og åbne døren for den rejsende, som kan få et leje for natten, en dram og et måltid mad. Det ”glemte” LJT a få med. Vi vil ikke, som han tidselblomstrende skriver, spekulativt, fattigt, kortsigtet, banalt og trist nedrive Munkekroen og køre den på Sankt Hansbålet. Det, der kan genbruges, køres på lager.

Jeg er enig i, at Munkekroen burde have været istandsat for mange år siden. Jeg er faktisk blandt dem, der i årevis har arbejdet aktivt herfor. Men vi tabte, og det er ikke nuværende ejers fejl. I stedet for at flæbe begyndte en god del af os at arbejde på en alternativ løsning, da du bad styrelsen om at afgøre sagen. Vi mindede hinanden om fabrikant Bloms ord, da han med ransel på nakken kom vandrende hertil og udbrød: Skønnest ved Skanderborg! hvilket H. C. Andersen var enig i. Blom byggede sin fabrik, hvor nu kommunens samlingssted, Kulturhuset, ligger. Denne succes har netop holdt 20 års fødselsdag.

På den anden side af søen ligger Vestermølle, hvor vi for 14 dage siden begyndte at genopføre en gammel, bevaringsværdig kampestensbygning nedtaget i forbindelse med byudvikling tre km herfra. Her indrettes smedje med esse, blæsebælg og ambolt samt en udstilling om job- og karrieremuligheder i vore praktiske fag. I 2010 genindviede vi den fredede bygning Riddersalen ned mod søen, i dag byens populære ramme for sommerbryllupper. Ved siden af ligger den gamle Laden, renoveret efter idé af arkitekt Anna Mette Exner og indstillet til Renovérprisen 2013. Både den, Riddersalen og sidste år en nybygning, Okkerhytten tegnet af Exner, har fået lokale arkitekturpriser.

Foreløbig er der investeret 40 millioner kroner på Vestermølle, alt betalt kontant af fonde, firmaer, foreninger og Skanderborg Kommune. Vi satser på at kunne rejse midler for om et år eller to at kunne åbne dørene til Gæstgivergaarden. Den vil da udefra stå som i dens gode år – men indvendig vise sig som et spændende hus baseret på nytænkt arkitektur med en kulturhistorisk reference til Skanderborg – sådan som Laden gør det. Kald det bare den næstbedste løsning.

LTJ tager Smukfest op. Det særlige i Skanderborg er bøgetræerne, skriver han. Han har næppe været i Dyrehaven, når her ikke er fest og fadøl. Da vil han se, at der faktisk er forsvundet en del bøgetræer. Festrammen er her, men ”inde i huset” mangler anemonerne og underskoven – trods festivalfolkenes store arbejde på at bevare, hvad fastholdes kan.

Indvendig står Munkekroen i dag på krykker for ikke at falde sammen. Minister, lad den ikke stå ret meget længere. Nu gælder det om at redde, hvad reddes kan. Lad os komme i gang med arbejdet nu. Der findes andre dygtige arkitekter end LTJ. Vi er i dialog med én af dem vedrørende projekt Munkekroen til Vestermølle. For sådan agerer vi i kulturbyen Skanderborg. Det er nok også derfor, indbyggertallet i kommunen vokser år efter år.

Publiceret 03 May 2018 16:00

SENESTE TV