DEBAT:

Hvad er Skanderborgmodellen egentlig?

Af
Katja Hillers

Skæphøj 11

Ry

Byrådskandidat for Radikale Venstre i Skanderborg Kommune

Skanderborgmodellen er blevet noget, alle taler om, og som alle debatterer. Jeg synes, det er en vigtig debat, men den debat skal have baggrund i fakta og ikke i forvirring og vildledning.
Poul Johansen (DF) skrev for nyligt et i et læserbrev, at Faaborg-Midtfyn Kommune har afskaffet Skanderborgmodellen, men det er simpelthen ikke rigtigt!
Skanderborgmodellen er en styreform, der er defineret i Styrelseslovens §64b, og hvis man læser den gældende styrelsesvedtægt for Faaborg-Midtfyn Kommune, kan man se, at kommunen stadig styres efter §64b, og at styreformen i kommunen dermed stadig er Skanderborgmodellen.
Hvad Poul Johansen (DF) muligvis mener, er, at Faaborg-Midtfyn Kommune i 2015 ændrede deres administrative organisation, men det har ikke noget med Skanderborgmodellen at gøre, for Skanderborgmodellen er en politisk styreform.
Det er sikkert rigtigt, at ændringen i den administrative organisation fra en virksomhedsmodel til en koncernmodel, har givet nogle fordele, men jeg har svært ved at forestille mig, at kommunen er blevet mindre centralt styret ved den ændring.
Jeg mener, at Skanderborgmodellen har nogle væsentlige fordele, men den kræver, at politikerne har en høj grad af tillid til administrationen, der her har beslutningskompetencen, ligesom den kræver, at administrationen forvalter beslutningskompetencen loyalt i forhold til de politiske rammer.
Måske er det forholdet mellem politikere og administration, der skal kigges på. Modellen bygger på tillid og loyalitet, men har politikerne ikke længere tillid til administrationen? Og hvorfor ikke? Og hvordan får vi genskabt den tillid?


Publiceret 06 November 2017 13:00

Uge-Bladet Skanderborg nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Uge-Bladet Skanderborg
SENESTE TV