Jacob Køhn Andersen, Provst for Skanderborg Provsti.

Jacob Køhn Andersen, Provst for Skanderborg Provsti.

Præsteklumme:

Det afgørende valg

Af
Jacob Køhn Andersen Provst for Skanderborg Provsti

De kommende uger står i valgets tegn. Der skal vælges repræsentanter til både det ene og det andet. Og alle medier flyder over med underlige historier og analyser fra det politiske parallelunivers.

Det er er ikke, fordi politik ikke har noget med virkeligheden at gøre. Det har det i høj grad. Alligevel er det, som om politik - og især en valgkamp - er en art selskabsleg.

Alligevel kan man ikke lade være med at beundre politikerne. De stiller op til lidt af hvert og må også ind imellem finde sig i det mest utrolige.

Anderledes vilkår

Jeg er selv vokset op med at sidde i sofaen og skælde ud over det, de siger i tv-avisen. Og jeg har stor fornøjelse af det.

Indimellem kunne det være rart ikke at skulle vælge så meget. Men alligevel bliver vi utilfredse, når vi får fornemmelsen af, at andre vælger for os

Men nu til dags er vilkårene anderledes. Adressaten for sofakartoflernes vrede er kun et par museklik væk, og derfor er der konstant dødstrusler og andre former for forulempelse i farvandet. Direkte i indbakken.

Der er noget helt grundlæggende i det her med at vælge. Det handler ikke kun om demokrati. Det handler i det hele taget om det at vælge.

Hver dag træffer vi mange valg. Vi vælger, i hvilken rækkefølge vi tager tøj på. Vi vælger, hvad vi skal have at spise. Vi vælger, hvad vi vil se i fjernsynet. Og mange andre ting.

Indimellem kunne det være rart ikke at skulle vælge så meget. Men alligevel bliver vi utilfredse, når vi får fornemmelsen af, at andre vælger for os. For vi bestemmer selv.

De afgørende valg

Fra tid til anden skal vi også træffe mere afgørende valg. Valg som har stor betydning for vores liv. Det er det, vi også nogen gange kalder eksistentielle valg. Det er valg, vi træffer, uden at vi helt kan overskue konsekvenserne. Men sådan er der så meget i tilværelsen, vi ikke kan overskue.

Når moderne mennesker virkelig har tænkt over deres valg, så siger de nogen gange, at de har valgt at vælge. Det er valg i anden potens. Så kan det næsten ikke blive større.

Det er selvfølgelig noget sludder. Man kan ikke vælge at vælge noget. Ligesom man ikke kan love at love noget. Når man vælger - eller lover noget - så er det sådan, det er.

Men når man alligevel siger det på den måde, så er det fordi, man har tænkt over tingene. Og det er vel altid sympatisk.

Bidrag er smukt

Jeg ved ikke om folketingsvalget ligefrem er et eksistentielt valg. Det er det sikkert for nogen. Og under alle omstændigheder er der noget smukt ved at levere sit bidrag. Også selv om det begrænser sig til et enkelt kryds i mængden.

Man kan selvfølgelig kalde det skæbnen. Men skæbnen er heller ikke noget, man vælger

Med fare for at virke kedelig vil jeg alligevel henlede opmærksomheden på, at det afgørende i livet, det er ikke noget, vi vælger. Først og fremmest vælger vi ikke selv at være til. Vi er ligesom bare sat i verden. Det samme gælder det meste af vores øvrige livsbane.

Når ældre mennesker fortæller om, hvorfor deres liv gik, som det gik, så handler det som oftest om tilfældigheder. Hvem vi bliver gift med. Hvad vi ender med at arbejde med. Og mange andre ting.

Det er tilsyneladende bare tilfældigheder. Man kan selvfølgelig kalde det skæbnen. Men skæbnen er heller ikke noget, man vælger.

Hvis man endelig skal vælge noget afgørende, så er det dét at finde sig i, at man ikke vælger alting selv. Og måske, hvis man bider sine vilkår i sig - inden for rimelighedens grænser - så får man også overskud til at træffe de små valg. Fordi de ikke er livet om at gøre.

Publiceret 19 May 2019 17:00