Klumme:

To fotografiske tilgange til byen og mennesket

Springet fra Arnold Newmans New York til lokale Aarhus er markant, men provinsen indeholder også spændende motiver

Af
Jarl Østergaard

Skanderborg Bibliotek

På mit spisebord ligger to flotte fotobøger. Kæresten siger, det er rod. Jeg mener, det er inspiration, men inden jeg rydder op, så lad os kigge på dem begge. På én gang.

Bøgerne er begge nyudgivelser fra 2018, store i formatet, trykt på lækkert papir og solidt indbundet. Så hører lighederne også op. De har to vidt forskellige tilgange til fotografiet. Titlen på den ene er 'Arnold Newman - One Hundred', den anden hedder 'Aarhus by Aarhus'.

Fotos af storbyens kulturpersonligheder

Hvis man er fotointeresseret, vil man have stødt på Newman. Han var en legende og hans virke, biografi og metode er godt beskrevet i litteraturen.

Skulle der være en enkelt klummelæser, som ikke kender Newman, så blev han - kort fortalt - berømt for opfindelsen af 'the enviromental portrait'. Han fandt på at placere sine portrætterede i omgivelser, som tilføjede portrættet en ekstra betydning.

Da Newmans motiver oftest var 'kendisser', var omgivelserne typisk relateret til de portrætteredes profession. Det tilføjer de teknisk vellykkede fotos en ekstra dimension. En almindelig teknik i dag men altså opfundet af Newman. Resultaterne er også berømte - f.eks. billedet af komponisten Stravinsky ved flygelet eller dirigenten Bernstein i koncertsalen og utallige andre af det 20. århundredes kulturpersonligheder.

Disse fotos er lettilgængelige. 'One Hundred' viser nogle af denne type, men indeholder også en række sjældnere portrætter af mindre kendte personer.

Det er spændende, fordi man som læser tvinges til at undersøge, hvem de portrætterede er. Jeg må for eksempel bekende, at Michel Tapié var ukendt for mig. Jeg har siden opdaget, at han var en (aner)kendt kunster, kritiker og kurator i 1950’ernes Paris.

Newman portrætterede mange ekstraordinære personer i sin lange karriere, han brugte det nære miljø til at sige noget ekstra og får i de vellykkede portrætter også sagt noget alment menneskeligt. 'One Hundred' er både foto- og kulturhistorie.

Fotos af provinsens almindelige mennesker

Springet fra Arnold Newmans New York til lokale Aarhus er markant, men provinsen indeholder også spændende motiver. Det får man mange gode eksempler på i bogen 'Aarhus by Aarhus'.

Titlen kan både forstås på engelsk og dansk, men man er ikke i tvivl om, at det er byen og dens indbyggere, som her er i fokus. Bogen er skabt af 167 aarhusianske (amatør)fotografer, som i 2017 har bidraget med mere end 7.000 fotos, hvoraf bogen bringer et udvalg bestemt af en jury og bogens redaktion.

Fælles for de mange fotos er, at motiverne er fra Aarhus. Det er et meget blandet udvalg: Kendte aarhusianske byscener og portrætter af kendte og ukendte aarhusianere. Det er altså kollektivet Aarhus, som er genstanden. Det er spændende.

Så modsat Newmans metode forsøger fotobogen om Aarhus at sige noget om byen eller miljøet Aarhus ved at portrættere byens mennesker. Det fungerer rigtig fint. De enkelte personer bidrager fint til en nuanceret og farverig beskrivelse af de mange aktiviteter, som udgør den lille storbys liv.

Portrætter i og af byen

Portrætter siger naturligvis noget om den portrætterede, men gode portrætter giver også mulighed for reflektion og identifikation.

Begge bøger er meget interessante, men hvor Newmans portrætter søger at give indblik i det særlige menneskes miljø og liv, så fortæller bogen om Aarhus byens historie, som det udgøres af de mennesker, der bebor den.

Hvor Newmans portrætter er et resultat af kunstnerens forberedelse og kontrol, er de aarhusianske fotos ofte opstået, fordi lejligheden viste sig.

Biblioteket kan noget af det samme. Altså formidle store kulturpersonligheders værker og betydning, men rummer også de lokale relationer, det tilfældige møde og de lokale ind- og udtryk.

Det kan nogle gange virke som - om ikke rod - så som om biblioteket har et meget blandet budskab - men måske er netop disse mange vinkler også bibliotekets styrke?

Så imens jeg rydder op, vil jeg glæde mig over den inspiration, mennesket, byen og biblioteket giver.

Publiceret 05 January 2019 06:00

SENESTE TV