Farlig fascination:

Skudt ned over Danmark

Ny bog om fly skudt ned over Danmark under Anden Verdenskrig

Af
Jarl Østergaard

bibliotikar

Loftet i mit drengeværelse var udsmykket med modelfly. Her var Spitfires, Hurricanes, Messerschmidts og Heinkels i en evig luftduel. Om fascinationen kom fra de små lommevenlige Commando tegneserier eller turene på den gamle Rye Flyveplads, tør jeg ikke sige.

Men fascinationen af fly og navnlig gamle militærfly er intakt i dag. Så da jeg faldt over den nyligt udgivne ’Skudt ned – Flystyrt i Danmark 1939-45” på biblioteket, så fløj den direkte ind øverst på læselisten.

Et farligt erhverv

“Skudt ned…" er en kronologisk fremstilling af luftkrigen over Danmark. En krig som indebar, at mere end 1.000 fly styrtede ned. Danmark havde en central placering i forhold til de allieredes bombetogter over tyske byer, og derfor er de nedskudte fly også fortrinsvis engelske og amerikanske, men naturligvis er der også tyske og et enkelt dansk. Det er barsk læsning. Bogen indeholder en statistik, som viser, at ud af 2.051 mænd, som påbegynder de obligatoriske 25 missioner, overlever kun 559.

Kontroversiel besættelsestidshistorie

Statistik en stueren måde at fremstille krigens konsekvenser på, men læseren møder også de grufulde skæbner bag statistikken meget eksplicit beskrevet. De styrtende fly indeholdt som regel hele besætningen, og “Skudt ned” formidler også historien om de dræbte og de efterladte enker. Flere kom dog ud med faldskærm, og her fortælles om dramatiske flugter til det neutrale Sverige.

Her åbner bogen en kontroversiel side af besættelsestidens historie. Mange danskere hjalp ganske vist de nedskudte flybesætninger, men som oftest blev politiet også orienteret med det resultat, at besætningerne endte i tysk varetægt. Man tager sig selv i at tænke - ville du havde vovet at skjule en britisk pilot? Et svært spørgsmål - også på næsten 80 års afstand.

En flot fremstilling

Det kunne lyde som en bog, som udelukkende henvender sig til en meget snæver målgruppe: mænd med interesse for luftkrig, men fordi bogen kombinerer de, indrømmet ret tekniske, kapitler om besætninger, bomber og bevæbning, med kapitler med personlige historier om de mange skæbner som bombetogterne og nedskydningerne berørte, får den også mere almen appel.

Bogen er rigt illustreret med samtidige fotos, detaljer fra fly og pilotportrætter. Mange historiske billeder men også nutidige fotos af mindesmærker, krigsgrave og historiske fly. De er meget relevante og understøtter tekstens budskaber.

Hvorfor fascinerer Anden Verdenskrig?

Antallet af udgivelserne om Anden Verdenskrig er ikke aftagende. Alene i år er der udkommet mere end 500 faglitterære titler om verdenskrigen på dansk.

Jeg tror, vi læser disse værker, fordi den sidste verdenskrig kan opfattes som en kamp mellem det gode og det onde, demokrati overfor diktatur og så er det et stofområde, som er højdramatisk. Der skete simpelthen en utrolig mængde fascinerende begivenheder med mange skæbner.

“Skudt ned” formidler også fascinationen af piloter under Anden Verdenskrig. Piloter som herskede over liv, død og avanceret teknologi. Piloter som satte livet på spil i kampen for demokratiet, men som også spredte død og ødelæggelse. Her er faglitteratur med både etiske overvejelser og drama nok til at fascinere ethvert drengehjerte - uanset alder.

Publiceret 08 December 2018 06:00

SENESTE TV