Lise Palstrøm Sognepræst Veng-Mesing & Hørning-Blegind-Adslev

Lise Palstrøm Sognepræst Veng-Mesing & Hørning-Blegind-Adslev

Kirkeklumme: Skærmens magi

Måske skulle vi træne i modstandskraft, i nærhed, nærvær og forventning nu i advent?

Af
Lise Palstrøm

Bent Meier Sørensen, professor i ledelse, politik og filosofi på CBS, har netop skrevet en bog om skærmens magi og om at træne modstandskraften i en digital tid.

I indledningen til bogen udfordrer han os ved at erklære:

”Hvis man vil vide, hvad en skærm kan gøre ved et menneske, skal man prøve at tage en iPad fra en femårig dreng. Hvis man altså kan. Hans jernhårde greb om skærmen vil kræve ens fulde styrke, og man skal samtidig håndtere et hårrejsende udbrud af skummende, hvidt raseri, rettet mod den skinbarlige ondskab, man uden omsvøb får at vide, man repræsenterer. Er man kommet så langt, er sandsynligheden stor for, at den femårige er ens eget barn. Men det er ligeså sandsynligt, at man ikke lige i det øjeblik kan genkende ham. Han er forandret, det er, som om noget andet taler igennem ham. Han er i det øjeblik besat af skærmen …”

Med formidable sammenligninger med Ringens magi i Tolkiens 'Ringenes Herre' udstiller professoren sig selv og os alle sammen, der på et ti-år er blevet så skærmafhængige, at den nødvendige træning for at tilegne sig viden, relationer og livsfylde er blevet trængt alvorligt i baggrunden. Han efterspørger ganske enkelt et oprør for at få træning, kedsomhed og nærhed tilbage.

Skærmens magi luller os ind i troen på, at vi kan opnå at få et mesterskab på en eftermiddag. Noget andet end sliddet - og glæden - ved at lære at mestre et musikinstrument eller et værktøj.

”Det tager år at lære at spille på trommer, årtier at blive god til det, et helt liv at blive mester. Det tager 15 sekunder at lære at spille Candy Crush.”

Hvad venter vi på?

Oprøret må begynde ved, at vi besinder os på, at skærmens magi også er en besættelse - og at det er de store tech-giganter, der har førertrøjen på. At vi må lære os en pragmatisk tilgang til teknologien.

Når de store tech-giganter så fodrer os med muligheden for eksempelvis selv at måle, hvor meget tid vi bruger på vore devices, er det vel netop at give os muligheden for at selv at styre, blev Bent Meier Sørensen spurgt i et interview.

Men nej, svarede han: ”Det svarer til, at man efter at have gjort folk til alkoholikere skriver på flasken, at alkohol er vanedannende, eller du kan sammenligne det med, at De Danske Spritfabrikker skulle tjene penge på at holde møder for Anonyme Alkoholikere.”

Måske skulle vi træne i modstandskraft, i nærhed, nærvær og forventning nu i advent?

Publiceret 02 December 2018 06:30