Erik Kjær Hansen Kræftens Bekæmpelse, udvalgsformand Tage Nielsen og Lilian Fogh Christensen Kræftens Bekæmpelse.

Erik Kjær Hansen Kræftens Bekæmpelse, udvalgsformand Tage Nielsen og Lilian Fogh Christensen Kræftens Bekæmpelse.

Landets bedste til at kvitte smøgerne: Nu tages næste skridt mod en røgfri fremtid

Skanderborg forpligter sig til at arbejde for en røgfri generation i 2010

Skanderborg ligger i top blandt landets kommuner, når det handler om at hjælpe rygere til at kvitte tobakken. På blot tre år er Skanderborg Kommune hoppet fra en plads som nr. 87 til førstepladsen blandt landets 98 kommuner, når det handler om at gøre mennesker røgfrie.

Kommunen har netop indgået partnerskabet 'Røgfri Fremtid' med Kræftens Bekæmpelse og forpligter sig til at arbejde hen mod den første røgfri generation i 2030. Samtidig har Byrådet netop igangsat en høringsproces om at udvide de røgfrie kommunale miljøer.

Den positive udvikling bekræftes af den seneste Nationale Sundhedsprofil, der viser, at antallet af daglige rygere i Skanderborg er faldet fra 16 til 13 procent - det laveste niveau i hele Region Midtjylland sammen med Aarhus Kommune.

Med indtræden i partnerskabet 'Røgfri Fremtid' er Skanderborg Kommune klar til at tage næste skridt mod et samfund, hvor ingen børn eller unge ryger, og færre end 5 procent af den voksne befolkning ryger.

"Rygning er en af de allerstørste trusler mod vores sundhed. Man øger risikoen for alvorlig sygdom, nedsat livskvalitet og for at dø for tidligt. Tal viser, at en cigaret i gennemsnit koster 14 minutter af ens liv," siger formand for Kultur-, Sundheds- og Beskæftigelsesudvalget Tage Nielsen.

"Børn og unge har ret til at vokse op uden røg, og med partnerskabet 'Røgfri Fremtid' er vi med til at tage et ansvar for, at børn og unge ikke begynder på at ryge."

Fælles projekt

Partnerskabet er etableret af Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden i 2016 med inspiration fra udlandet, hvor organisationer, politikere og borgere går sammen for at skabe en røgfri fremtid for kommende generationer.

"Skanderborg Kommune har gjort en kæmpe indsats for at støtte borgere i at blive røgfri, og vi er stolte af at bo i en kommune, som er danmarksmester i rygestop. Men for at opnå en røgfri fremtid, skal vi også gøre hvad vi kan, for at sikre, at vores børn og unge slet ikke kommer i gang med at ryge. Derfor er vi rigtig glade for, at kommunen har valgt at blive en del af partnerskabet 'Røgfri Fremtid'," siger Lilian Fogh Christensen, næstformand i lokalforeningen i Kræftens Bekæmpelse.

Tidlige inddragelse er vigtig, mener Tage Nielsen.

"Udviklingen går mod mere vidtrækkende regler for rygning, end vi har i dag, og det bakker vi op om i Byrådet. Men der ligger også et vigtigt signal i, at vi ikke sender et udtømmende sæt regler i høring. I stedet har vi lagt vægt på tidlig dialog, hvor medarbejderudvalg, bestyrelser, råd og nævn kan være med til at pege på de udfordringer og dilemmaer og ikke mindst de løsninger, der er ved at indføre røgfrie miljøer. Der er med til at sikre forankringen lokalt," fortæller Tage Nielsen.

-vik

Publiceret 06 November 2018 18:00