Foto: Per Bille

Foto: Per Bille

Fattiggården i Firgaarde:

Pibehoveder, hæklenål og et halvt hoved af en porcelænsdukke

Borgerudgravning og guidede ture trak 250 besøgende til Kildebjerg Ry i efterårsferien

I efterårsferien kunne unge som gamle deltage i Museum Skanderborgs udgravning af Firgårde fattiggård ved Kildebjerg Ry.

Folk mødte talstærkt op med stort gå-på-mod og gravede det ene fine fund efter det andet frem af jorden, alt imens der blev snakket om, hvad tingene var blevet brugt til, og hvordan det mon var at bo på en fattiggård for 100 år siden.

Fra 1880 til 1916 var der en fattiggård i Firgårde, tæt ved Ry. Her kom sognets allerfattigste mennesker hen, når der ikke var andre udveje.

...men hvad fandt de så?

Museum Skanderborg begyndte udgravningen af fattiggården i efterårsferien sidste år, og også her var den offentlige udgravning et tilløbsstykke. I år var man så nået til den formodede hovedbygning.

Torsdagens udgravningshold står inde i sporene af fattiggårdens hovedhus. Foto: Museum Skanderborg

Torsdagens udgravningshold står inde i sporene af fattiggårdens hovedhus. Foto: Museum Skanderborg

Alle steder blev der fundet ting fra hverdagen på fattiggården. Udover de store mængder af rudeglas, lertøj til køkkenbrug og mursten i læssevis, fremkom fine små-genstande bl.a. i form af pibehoveder, en hæklenål i ben, et halvt hoved af en porcelænsdukke, en fin svunget proptrækker samt en halv brille.

Der var to gravehold hver dag, og de fleste dage var holdene stort set fyldt op. Mange lagde også turen forbi bare for at se på og for at få en god historie i museets udstillingscontainer. I alt deltog 250 besøgende i udgravningen og guidede ture.

Vil finde nyt sted til 2019

Museet håber på at kunne arrangere en ny udgravning et andet sted end fattiggården næste år og arbejder på at finde et nyt spændende sted.

jesl

Ved afrensning af stenfundamentet blev man belønnet med fine fund.

Ved afrensning af stenfundamentet blev man belønnet med fine fund.

Publiceret 04 November 2018 18:00