Silo: Dyster og klaustrofobisk science fiction

Af
Jens Rasmussen

Hørning Bibliotek

Man skal ikke bedømme en bog på omslaget. Det gælder i særdeleshed den amerikanske forfatter Hugh Howeys Silo-trilogi. Det kan være svært at gætte, at bag den henholdvis rustrøde og isblå forside gemmer sig en monumental og medrivende science fiction-serie om, hvordan menneskehedens sidste rester lever og dør i gigantiske underjordiske siloer, dybt under den forgiftede jord.

Hugh Howey startede med første bind med titlen Blår, eller Wool på engelsk, i 2011. I første omgang var det bare en novelle, som han udgav på Kindle Direct Publishing, som er titler, som kun udkommer på Amazons e-bogslæser. Dermed gik han udenom de etablerede forlag. Denne novelle blev dog så efterspurgt, at han kunne fortsætte med at skrive en serie af noveller, der skulle blive til Blår, den første del af trilogien. Den kryptiske titel Blår hentyder til talemåden; at stikke en blår i øjnene. (På engelsk: to pull the wool over someone's eyes). Det er nemlig Siloens hemmelige ledelse, som holder sandheden om, hvorfor de befinder sig i en gigantisk bunker dybt under jorden skjult for Siloens almene befolkning.

Hovedpersonen i Blår er Juliette, mekanikeren fra Siloens dyb, som overraskende bliver ophøjet til sheriff for siloen. Hun kommer dog hurtigt på tværs af den magtfulde IT-afdeling, som fanatisk håndhæver århundrede gamle regler for enhver pris.

I andet bind, Skift, kommer læseren for en kort tid ud af den klaustrofobiske silo. Bogen starter i 2049, hvor kongresmedlemmet Donald Keen bliver involveret i et tophemmeligt projekt. USA har lige været igennem en opslidende krig med Iran, og våbenkapløbet foregår nu på nanoteknologisk niveau. Vi følger Donald efter den store katastrofe, hvor han i korte skift af seks måneder bliver optøet for at udføre sin pligt som navnløs leder, inden han ryger tilbage i fryseren, og en anden tager hans plads.

Sådan går århundrederne indtil vi når Juliettes tid og trådene mellem de to bøger mødes.

Vi har stadig sidste del af historien til gode, men den udkommer forhåbentlig snart på dansk.

Publiceret 27 October 2018 06:00