Handlingen i 'Ventoux' er både et tilbageblik på ungdomstiden og en nutidig historie om fire mænds liv. Pressefoto

Handlingen i 'Ventoux' er både et tilbageblik på ungdomstiden og en nutidig historie om fire mænds liv. Pressefoto

Spændende hollandsk cykelpoesi

Af
Karina Palmquist

Skanderborg Bibliotek

klumme I min sommerferie har jeg læst romanen 'Ventoux' af den hollandske forfatter Bert Wagendorp.

Fortælleren i 'Ventoux' hedder Bert, han er kriminalreporter og er netop blevet skilt fra sin kone.

I retten skal Bert dække en sag, hvor hans gamle ven André er anklaget for at handle med kokain. Mødet medfører, at Bert genser sine bedste venner fra sin ungdomstid, André, David og Joost.

Handlingen i 'Ventoux' er både et tilbageblik på ungdomstiden og en nutidig historie om de fire mænds liv.

De fire venner mistede deres gode ven Peter på nedkørslen af bjerget Ventoux. Peter var noget særligt og en meget speciel digter. Han mente, at han kunne cykle op ad Ventoux ved hjælp af poesiens vinger. De andre måtte træne seriøst til det…

Peter cykler faktisk hele vejen op ad bjerget, og har på opkørslen skabt et fantastisk og nærmest magisk digt, som han fremsiger på toppen.

På vejen ned af bjerget kører den uerfarne cykelrytter Peter som død og helvede, han styrter og dør. Var det uheld eller selvmord?

Med til historien hører den underskønne Laura, som alle drengene var meget forelskede i. Laura og Peter havde et særligt tæt bånd, som vist nok var platonisk… Laura forsvinder efter Peters død, og først 30 år senere beder hun mændene om en sammenkomst i Provence.

De fire mænd, som nu er lidt for tykke, på kant med loven og mere eller mindre desillusionerede, beslutter sig for at ære Peters minde og endnu engang cykle op på Ventoux.

Træningen går i gang, og forventningerne til cykeludfordringen og det kommende møde med Laura stiger.

Hvad er Lauras historie, og hvorfor forsvandt hun ud af vennernes liv?

Lauras historie er ganske overraskende og gør romanen mindre ’feel-good-agtig’ end først antaget. Det er et absolut plus.

Jeg er ret begejstret for romanen. Den er både velskrevet og sjov og alvorlig. Den har gode personskildringer.

Der er også et cykeltema igennem hele romanen, som tiltaler mig. Handlingen foregår i Holland, og det er meget forfriskende at læse noget fra det land.

Romanen blev en bestseller i Holland og blev filmatiseret i 2015. Jeg har set traileren til filmen på Youtube, men jeg håber, jeg kan få filmen at se i hele sin længde!

Publiceret 29 September 2018 08:00

SENESTE TV