Wattersons fantasi har skabt et fantasifuldt univers, hvor hverken fysikkens love eller tegneseriens konventioner begrænser. Pressefoto

Wattersons fantasi har skabt et fantasifuldt univers, hvor hverken fysikkens love eller tegneseriens konventioner begrænser. Pressefoto

Frygtløs og filosofisk - stor kunst i små rammer

Ugens biblioteksklumme handler om meget dragende striber

Af
Af Jarl Østergaard

bibliotekar

Klumme I juli måned i år blev en af mine yndlingsforfattere 60 år. Han har skabt et enestående fantasifuldt univers, som både appellerer til store børn og voksne. Han blander genrer og virkemidler og har herved revolutioneret sin kunst. Forfatteren er Bill Watterson, manden bag tegneserien Steen og Stoffer.

Jeg bliver næppe nogensinde rigtig voksen. Den erkendelse er min svigerfamilie også kommet til, så på min 30 års fødselsdag blev jeg begavet med den samlede udgave af Wattersons striber om den seksårige dreng med tøjtigeren. Et makkerpar, hvor tigeren kun er levende i Steens fantasi men for resten af verden fremstår som en tøjtiger. Denne grundide varieres så i de mere end 3000 striber.

Ikke for børn

Steen og Stoffer er ikke for børn. Wattersons univers henvender sig i høj grad til voksne og tegneserien er både i form og indhold så tilpas avanceret, at selv meget voksne kan have stor glæde af at læse serien. Watterson skabte i alt 3160 striber i de 10 år mellem 1995 og 2005 hvor serien var et dagligt indsalg i mange aviser. Derpå indstillede forfatteren produktionen og den eneste forklaring han gav var, at han nu havde sagt, hvad han ville.

Filosofi i stribeform

Og der blev sagt en del i serien levetid men skal tematik og appel indkredses handler det om hovedpersonens særlige filosofiske tilgang til verden og helt ukonventionelle men ofte livsbekræftende handlinger.

For nok er hovedpersonen kun 6 år, men serien er ikke begrænset af en seksårigs sind. Steen funderer over verden og på den måde formår serien at debattere både små og store emner: opdragelse, familiemønstre, venskab, politik og samfund. Men en sådan beskrivelse yder kun serien begrænset retfærdighed.

Det svarer lidt til at skrive at Mozart skrev gode melodier. Steen stiller alle de spørgsmål, vi ikke altid selv tør; han gør de ting, vi ikke selv tør, men han glædes, han morer sig, akkurat som vi alle kan, og dermed får vi del i de prøvelser og anstrengelser, han går igennem.

Overordnet handler serien om at være menneske. Steens eftertænksomhed kombineres så med en meget fantasifuld drengs insisteren på at afprøve de vilde ideer. Hvis Steen blev sluppet løs i dagens (skole)samfund vil han sandsynligvis få en diagnose med nogle store bogstaver i.

Et fantasifuldt univers

Wattersons fantasi har skabt et fantasifuldt univers, hvor hverken fysikkens love eller tegneseriens konventioner begrænser. Det ses i striber, som bliver tegnet i neokubistisk stil og hvor indholdet refererer til formen, men tematisk kommer læseren også på rejse i verdenshistorien og ud i fjerne galakser.

Forfatteren Bill Watterson, manden bag tegneserien Steen og Stoffer, fylder 60 år. Pressefoto

Forfatteren Bill Watterson, manden bag tegneserien Steen og Stoffer, fylder 60 år. Pressefoto

Alt foregår i hovedet på Steen og på den måde kommer serien til at - ja filosofere er ikke for stort et ord - over kunsten, livet og dets mange muligheder. Muligheder som synes ubegrænsede - når en papkasse også er en tidsmaskine så åbner tegneserieformen for mange eventyr i både tid og rum.

Kendere vil vide, at når papkassen vendes, så er den en transmogrif eller en duplikator som muliggør at objekter frit kan ændre form eller kopieres. Man tager en seksårig og duplikerer ham en enkelt gang og straks har man dobbelt så mange problemer. Problemer som typisk opstår, når denne fritænker kolliderer med den konforme verden i form af far, mor, lærerinde eller ærkefjenden Sussi. Watterson har på denne måde udvidet grænserne for hvad en avisstribe må, kan og vil.

Watterson stoppede serien i 2005 og svor at han ikke ville genoptage den. Han har siden været tavs. Til hans trofaste fans fortrydelse.

Der er udkommet et par biografier, som han ikke selv har bidraget til. Der kommer sandsynligvis et par portrætartikler i anledning af 60 års dagen men fans skal næppe forvente at Watterson ytrer noget i den anledning. Jeg nyder jævnligt en stribe fra det forunderlige univers - du kan få en dosis på biblioteket.

Publiceret 07 July 2018 10:00