Klumme:

Kunst, pap og øl på Øm Kloster

Kulturby 2017 og Luthers 500 år bør nydes med øl. Hvad med at besøge Øm Kloster og nyde både øl og kunst

Af
Af Brian Fogsgaard Jensen

Selling. Salgskonsulent

ølentusiast

topbier ølsmagninger

Alle har nok opdaget af Aarhus er årets europæiske kulturby, med masser af finkulturelle arrangementer. I programmet til Kulturby 2017 er øl ikke nævnt med ét eneste ord. Øl er en stor del af den danske kulturarv og det bør vi fejre.
 
Vi fejrer i år også Reformationsjubilæet, fordi det er 500 år siden, at Martin Luther offentliggjorde de 95 teser som reformerede de danske kirker.
 
Dette fejres af flere bryghuse, blandt andet Viborg Bryghus, med specielle Luther Øl. Martin Luther var datidens udgave af en ølentusiast.
 
Martin Luther nævnte den 17. april år 1521 Bock øl som den bedste drik, han nogensinde havde smagt. Skål for 500 året for Reformationen og skål for Kulturby 2017.

Medbring selv øl til Øm Klosters genopstandelse. Måske en Klosterbryg fra Aarhus Bryghus.

Medbring selv øl til Øm Klosters genopstandelse. Måske en Klosterbryg fra Aarhus Bryghus.

Øm Kloster og kunst

Martin Luther nåede aldrig at besøge Øm Kloster mellem Mossø og Gudensø i det midtjyske.
 
I disse fredfyldte omgivelser slog en flok cisterciensermunke sig ned i år 1172. Klostret kaldte de Cara Insula. Det betyder ‘Den Kære Ø'. På klosteret blev der brygget masser af øl, hvilket burde have interesseret Martin Luther.
 
I 1554 sendte den danske konge en skriver til Øm Kloster for at registrere hvad klostret rummede. Det såkaldte “Inventarium” eksisterer stadig i Rigsarkivet og dokumenterer, at der boede 200 munke. 
 
I klostrets kældre noteres der 22.000 liter øl lagret på fade. Omregnet til nutiden svarer det til 66.000 flasker øl. Der var hele tre bryggerier i drift på klosteret på samme tid.
 
Hvert bryggeri stod for at brygge hver sin type øl. Svendeøl, Årsøl og Hamborgøl. Svendeøl havde en lav styrke og blev drukket til alle døgnets måltider.
 
I middelalderen var vandet i brøndene udrikkeligt. Ofte lå brønden og møddingen side om side. Munkene drak dengang 6-8 liter øl om dagen. Alle drak øl i middelalderen, selv kvinder og børn.
 
Kong Frederik den 2. besøgte i 1560 flere gange Øm Kloster. Året efter blev nedrivningen beordret, da kongen fandt klosteret koldt og klamt samt ønskede at befæste Skanderborg Slot med sten fra Øm Kloster.
 
Takket være udgravninger på Øm Kloster kan man i dag se ruinerne og det næsten intakte fundament.

Hvorfor ikke nyde øl ved Øm Kloster under Kulturby 2017. Det fortæller Brian Fogsgaard Jensen om i denne klumme.

Hvorfor ikke nyde øl ved Øm Kloster under Kulturby 2017. Det fortæller Brian Fogsgaard Jensen om i denne klumme.

Øl på Øm

I 2002 deltog brygmester fra Aarhus Bryghus, Niels Buchwald i en udstilling under navnet Øl på Øm. Her satte man fokus på historien om munkene og øllet på Øm Kloster.
 
I den forbindelse bryggedes Klosterbryg første gang direkte på museets græsplæne i det fri. Øl på Øm er et årligt arrangement, der sætter fokus på livet i middelalderen, herunder øllets betydning. 
 
Aarhus Bryghus Klosterbryg er en øl på 6 procent, som er inspireret af engelsk brygkunst, i stil med India Pale Ale. Brygget på tre forskellige humle typer, engelsk Fuggles og Styrian Goldings sammen med tysk Perle.
 
Sammen giver de øllen en svagt parfumeret duft, med noter af klementiner. En dejlig ale, som med fordel kan nydes let afkølet til grillet fisk og lyse kødretter.
 
Øm Kloster ved Ry, bliver rekonstrueret gennem en kunstinstallation, der kan opleves gratis 27. og 28. maj i forbindelse med kulturby året. Medbring selv øl. Aarhus Bryghus Klosterbryg kan købes i Rema 1000.

Publiceret 15 May 2017 18:00

Uge-Bladet Skanderborg nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Uge-Bladet Skanderborg
SENESTE TV