Projektleder af RETHINK Folk Music, Jens-Ulrik Kleemeyer, demonstrerer her, hvordan man kan høre folkemusik fra slutningen af 1700-tallet via knoglerne.

Projektleder af RETHINK Folk Music, Jens-Ulrik Kleemeyer, demonstrerer her, hvordan man kan høre folkemusik fra slutningen af 1700-tallet via knoglerne.

Mystisk kæmpeviolin sender liflige toner gennem dine knogler

Et af de større projekter bag Aarhus 2017 er lokalt og handler om at genfinde folkemusikken

Af
Erland Rasmussen

Erland Rasmussen

Inde i Gl. Rye Mølle står der lige nu en stor træviolin på gulvet. Sætter man albuerne på nogle metalskiver på den og samtidig holder sig for ørerne, så kan man - med lidt tålmodighed - høre sagte, men liflige toner.
Selv om violinen spiller lokal folkemusik fra slutningen af 1700-tallet, så er det den nyeste høreapparat-teknologi, der sørger for, at musikkens vibrationer ledes gennem knoglerne og til slut sniger sig ind i øregangene.
Den store træviolin er et initiativ, som er søsat af Aarhus 2017-projektet RETHINK Folk Music, der i det daglige holder til på Skanderborg Kulturskole.

Kalder på nysgerrighed

På Lokalavisen blev vi ret nysgerrige, da vi hørte om violinen, og derfor inviterede vi projektleder Jens-Ulrik Kleemeyer, til Gl. Rye Mølle for at høre nærmere om både træviolin og RETHINK.
Og mens vi sidder bænket i det gamle møllemuseum i Gl. Rye, fastslår Jens-Ulrik Kleemeyer, at træviolinen er ment som en appetitvækker forud for RETHINK Folk Music-arrangementerne til næste år, og at den ligger i flot forlængelse af hele projektets formål.
“Den overordnede ide med den store træviolin er at få den lokale folkemusik ud i de lokale byrum. Når installationen er i Gl. Rye helt frem til og med august, så skal den naturligvis spille folkemusik fra Gl. Rye og omegn. Og som violinen rejser rundt i midtjylland, vil musikken i violinen ændre sig med rejsen,” uddyber Jens-Ulrik Kleemeyer.
Jens-Ulrik Klemeyer har været projektleder på RETHINK Folk Music siden september 2014, da Kulturskolen Skanderborg fik midler til projektet fra Aarhus 2017. Jens-Ulrik er bachelor i musik og kandidat i oplevelsesøkonomi fra Aarhus Universitet.
“Siden 2014 har vi arbejdet med at få skabt interesse for projektet i både ind- og udland,” forklarer han.
Som udgangspunkt er det et samarbejde mellem musikskoler og museer i de fem kommuner Aarhus, Skanderborg, Silkeborg, Holstebro og Viborg.
Projektet rækker imidlertid også udenfor Danmarks grænser, hvor der lige nu er otte byer med og snart 10. Det er lande som Norge, Sverige, Frankrig, Polen og Letland. Og der er dialog med Spanien, Wales og Finland.
Projektet, som er et af flere bidrag fra Skanderborg til den europæiske kulturhovedstad, er blevet udtænkt af lederen af Skanderborg Kulturskole, Julie Heebøll Clausen, som selv har spillet folkemusik hele livet.
RETHINK Folk Music er da også blevet et slags flagskibsprojekt indenfor sit felt, og det er et såkaldt strategisk projekt i Aarhus 2017.
Det er samtidig det projekt fra Skanderborg, der har fået flest penge tildelt. Senest med en pæn bevilling fra Erasmus-midlerne, som kommer fra EU, og det er noget af et nåleøje at komme igennem.
“Disse penge gør, at vi kan betale rejseudgifter for deltagere, som skal hertil fra udlandet,” forklarer Jens-Ulrik Kleemeyer.

Tilvenstre museumsinspektør Henrik Bredmose Simonsen, Museum Skanderborg, der tilfældigt var på besøg i Gl. Rye Mølle, som også hører under museet, da Lokalavisen og Jens-Ulrik Kleemeyer besigtigede den store træviolin,.

Tilvenstre museumsinspektør Henrik Bredmose Simonsen, Museum Skanderborg, der tilfældigt var på besøg i Gl. Rye Mølle, som også hører under museet, da Lokalavisen og Jens-Ulrik Kleemeyer besigtigede den store træviolin,.

Find musikken frem

Projektet handler i høj grad om at finde folkemusikken frem igen fra skuffer og gemmer.
20 elever fra Kulturskolen været på Lokalhistorisk Arkiv for at finde gamle nodebøger. Det resulterede i fundet af en sang med titlen Ost og Brød, som har været sunget i Håndværkerforeningen i Skanderborg.
Lige nu er syv lærere og 30-40 elever på Skanderborg Kulturskole involveret i projektet, der kulminerer med et stort arrangement, der foregår 27. juni til 2. juli næste år på Himmelbjerget.
Tilbage ved violinen i Gl. Rye Mølle. Her er det også lokal folkemusik, man kan høre. Det er nemlig datidens store navn indenfor genren, Erik Jensen fra Boes. Han skrev nodebogen Vinterfuglen i slutningen af 1700-tallet, og den store violin iolin spiller tre melodier herfra.

Publiceret 12 July 2016 12:00