Billedkunstner Vibeke Tøjner og borgmester Jørgen Gaarde i den kommende foyer på Fælleden, hvortil Tøjner skal kreere et 32 meter dobbelt glasmaleri.

Billedkunstner Vibeke Tøjner og borgmester Jørgen Gaarde i den kommende foyer på Fælleden, hvortil Tøjner skal kreere et 32 meter dobbelt glasmaleri.

Fælled-kunst:

32 meter med 3D-effekt

Kunstneren Vibeke Tøjner på visit i den nye administrationsbygning på Fælleden, hvor hun har fået en stor opgave

Af
Erland Rasmussen

Erland Rasmussen

Det politiske liv og kunstens verden mødtes forleden i, hvad der bliver den kommende foyer i det kombinerede rådhus, politistation og idrætshal på Fælleden i Skanderborg.
Det var således første gang, borgmester Jørgen Gaarde mødtes med billedkunstner Vibeke Tøjner, der er udvalgt til at lave det store kunstværk til netop foyeren, som bliver fælles indgang til husets forskellige funktioner.
Det er Kunstrådet i Skanderborg, der rådgiver byrådet i forbindelse med indkøb af kunst, og det er rådet, der valgte Vibeke Tøjners skitseprojekt blandt tre inviterede kunstnere.
Men selv om kunstværket også er godkendt af Fælledudvalg, som borgmesteren er en del af, så fandt Jørgen Gaarde det alligevel spændende at få værket forklaret med kunstnerens egne ord på det sted, hvor værket skal hænge.
“Det er måske noget af det, man ikke ser, hvis man ikke har fået tanker og overvejelser bag det fortalt. Det bliver spændende at se det komme op, og det er vigtigt, at hus og kunstværk spiller sammen,” lyder konstateringen fra borgmester Jørgen Gaarde.
“Jeg tænker, at et farverigt billedet passer godt i den meget rationelle arkitektur med enkle, hvide farver i det nye hus på Fælleden,” siger Vibeke Tøjner.
Vibeke Tøjner er opvokset i Skanderborg. Det var på Næsset.
“Det har absurd stor betydning for mig at få lov til at lave et værk til rådhuset i Skanderborg, fordi jeg som billedkunstner altid har været inspireret af sanseindtryk netop fra barndommen i Skanderborg,” kommenterer Vibeke Tøjner, som i dag er bosat i København.
Det er et specielt vue fra Næsset med søen på den ene side og skoven på den anden, der går igen som et arkemotiv i Tøjners kunst, og det vil også kunne opleves på Fælleden.
“Jeg ser verden gennem et netværk af grene, et grenværk, som altid er en forgrund. Et grenværk med sø og skov, som ligger til grund for et abstrakt motiv,” forklarer Vibeke Tøjner om det kommende kunstværk.
På Fælleden bliver der tale om et 32 meter langt dobbelt glasmaleri, som kommer til at adskille foyer og sporthal kun afbrudt af to sæt døre.
Værket vil således kunne opleves fra foyer ind mod sportshal og omvendt, og de to parallelle glasvægge giver en tredimensional virkning. Og det vil både fra foyeren og hallen kunne opleves på et utal af måder afhængig af vinklen.
Kunstværket vil stadig kunne betragtes med en forside og en bagside fra henholdsvis foyer og hal.
Ved betalende gæster vil et gardin blive trukket for på halsiden, og et stort helt nyt motiv vil opleves fra foyersiden, da gardinet vil blive en baggrund for de to glasflader.
Kunstværket bliver 280 centimeter højt og 32 meter langt og kommer til at bestå af 38 glasfag, der hver måler 280 x 117 centimeter.

Publiceret 16 December 2015 12:00

SENESTE TV