"Jeg vil gerne provokere lidt"

På besøg i maleren Jette Ravnsborgs magiske verden

Af
Af Hanne Vammen

"Hellere en negativ reaktion end slet ingen".
Ordene kommer fra 61-årige Jette Ravnsborg, da hun en eftermiddag tager imod i sit værksted i huset på Jens Baggesens Vej i Skanderborg.
Efter 23 års ansættelse i børnehaven Dragen, besluttede den uddannede socialpædagog for fem år siden at blive fuldtidskunstner eller -maler, som hun helst vil hedde.
Kunstnere er der så mange, der kalder sig, som hun siger.
Beslutningen blev taget i forbindelse med, at hendes søster, Conny Thomsen, døde af kræft.
Det var søsteren, der var årsagen til, at Jette Ravnsborg begyndte at male. Efter Jette i 1998 havde taget en HF-eksamen i billedkunst, syntes Conny Thomsen, at hun og søsteren skulle melde sig til et malekursus under Århus Kunsthistoriske Forening, der dengang havde til huse på kunstmuseet.
Kurset blev til flere, og det endte med, at Jette Ravnsborg tog orlov for at kunne være med på hold fire dage om ugen. Jette begyndte at udstille, og efter fire år i træk at have fået optaget værker på Kunstnernes Sommerudstilling i Janus Bygningen i Tistrup, som er én af Danmarks fire statsanerkendte censurerede udstillinger, valgte hun i 2005 at blive kunstner på fuld tid.

Blandet stil

Jette Ravnsborgs stil kan bedst beskrives som en blanding af surrealisme og socialrealisme.
Hun hører altid radio, når hun går og maler, og sammen med avislæsning udgør udsendelserne inspirationen til hendes billeder, der ofte er hendes kommentar til et aktuelt emne.
I øjeblikket pryder en serie på flere billeder med temaet forurening således væggene i værkstedet.
På det ene ses to ænder, der døde er på vej ned fra himlen mod havet, mens to grise har store oliepletter på. I centrum ses en sortklædt skikkelse med et hvidt filter for ansigtet, og i vandkanten tikker et ur af sted.
"Jeg prøver som regel at få lidt humør ind, og derfor har ænderne fået hatte på", forklarer hun.
På en anden væg har Jette Ravnsborg givet sin kommentar til emnet forfængelighed/forgængelighed. Hun har malet fire nøgne kvinder i forskellige stadier af livet. Et rullegardin dækker deres ansigter, og på den ene kvinde kravler en spyflue.
"Jeg vil gerne have, at folk skal undre sig og stille spørgsmål, og jeg vil gerne provokere lidt", siger hun.
Jette Ravnsborg har udstillet mange forskellige steder. Senest på Festugens store kunstudstilling i det tidligere Ceres Bryghus i Århus og hos Lillebælt Værftets Venneforening i Middelfart.

Jette Ravnsborg bruger lige så tit en klud som en pensel, når hun maler.

Jette Ravnsborg bruger lige så tit en klud som en pensel, når hun maler.

En humoristisk kommentar til den megen debat om forurening - ænderne, som dratter døde ned fra himlen, har fået hat på.

En humoristisk kommentar til den megen debat om forurening - ænderne, som dratter døde ned fra himlen, har fået hat på.

Publiceret 31 August 2010 11:00

SENESTE TV