Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Klart frostvejr i januar ved Skanderborg Sø

Omkring den første hele weekend i det nye år var Østjylland tilsmilet af klart frostvejr med blå himmel og solskin. Flere dage gav det nogle endog meget smukke solopgange, hvor solen stod op badet i gloende rødt, orange og gult.

Mandag 9. januar tog UgeBladet Skanderborg dette billede fra p-pladsen ved Kvickly i Skanderborg. Men hvorfor er det, at solen bliver rød ved solopgang? Vejret på DR har denne forklaring:

“Der er tre betingelser, som skal være opfyldt for, at man får en nærmest rødglødende himmel at se om morgenen. Solen skal stå lavt. Der skal være partikler af støv, røg eller vanddråber, for det er nemlig luftens molekyler, som er med til at sprede sollyset. Den blå og grønne del af sollyset skal delvist opsuges af vand og ozonmolekyler i atmosfæren. Summen af disse effekter giver de rød-lilla farver, når solen står op.”

Atmosfæren bryder altså lyset, ligesom for eksempel vand og glas gør det. I et forsøg, der gennemgås på Experimentariums hjemmeside kan man selv prøve det ved at lave en “kunstig atmosfære”.

Publiceret: 09. Januar 2018 13:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Uge-bladet Skanderborg