Arkivfoto.
Arkivfoto.
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

DEBAT: Velfærden til de svageste styrkes

Af Birte M. Andersen, Skanderborg, byrådsmedlem og folketingskandidat (V)

Den netop vedtagne finanslov for 2017 bekræfter, at Danmark er et solidt velfærdssamfund. 

Der er - og skal være – tryghed for medborgere som er syge, af den ene eller anden grund er svage, og når vi bliver ældre.

Befolkningens aldersmæssige sammensætning ændrer sig. Derfor skal vores ordninger, love og regler hele tiden justeres, også så de passer med de økonomiske fremskrivninger. Eller som de lidt højtideligt kalder det på Christiansborg, så skal der løbende indgås ”reformer”.

Der kommer nye og bedre behandlinger inden for sundhedsvæsnet. Flere lever godt i mange år med en kronisk lidelse. Som befolkning bliver vi ældre, skavankerne kommer til og behovet for hjælp og støtte stiger. Derfor er det afgørende at vi gearer sundhedsvæsnet og ældreplejen til fremtiden.

Så det er godt, at regeringen igen styrker kernevelfærden med finansloven for 2017. Sundheds – og ældreområdet tilføres yderligere 4.3 mia. over de næste fire år. 

Kræftpatienter i Danmark lever heldigvis længere i dag, end de gjorde for bare få år siden. Men en gennemsnitlig dansker har stadig dårlige chancer for at overleve kræft en fx en nordmand eller en svensker. Det skal der rettes op på. Derfor er det også nødvendigt at regeringen nu prioriterer ressourcer til blandt andet bedre diagnosticering og patientansvarlige læger.

På ældreområdet fortsætter regeringen sin målrettede indsats for at skabe en bedre ældrepleje. Det fremgår også af finansloven. Der sættes yderligere midler af til mere pleje og omsorg på plejehjemmene, hvor beboerne i dag ofte er meget svage, såvel fysiks som psykisk. Derfor har disse ældre brug for megen omsorg, hjælp til en meningsfyldt dagligdag, pleje og sundhedsfaglig bistand.

Regeringen har også fokus på mere selvbestemmelse for den enkelte ældre. Der afsættes flere penge til den såkaldte klippekortordning. Det giver den ældre muligheden for at vælge det, som giver mening for den enkelte.

Køkkenerne skal tilbage på plejehjemmene. Det er helt afgørende, når vi skal kunne tilbyde frisklavet mad og et hjem, hvor man kan dufte, hvad der står på menuen. Mange kommuner er i gang med at oprette køkkener. Det er godt, at finansloven understøtter denne udvikling.

Der er tale om en finanslov med nogle helt konkrete og klare prioriteringer. Det skal vi være glade for. Så må kommunerne og regionerne i arbejdstøjet. Det er dem der har det borgernære ansvar. Det er dem der skal sikre, at de mange penge reelt kommer borgerne til gavn i hverdagen.

Publiceret: 10. Januar 2017 13:00
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Uge-bladet Skanderborg

Bøger
Forsiden netop nu
ANNONCER
Se flere