Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

DEBAT: Nyt spor - ny togplan

Af Ole Friis Sørensen, Marielystvej 3, Hørning

 

I februar 2014 sendte undertegnede et forslag vedrørende togplanen til Trafikministeriet. Ifølge forslaget kunne man spare tid ved at anlægge et nyt spor mellem Hasselager og Brabrand og flytte Århus H. til Lemming.

Forslaget til ministeriet lød:

 

LÆS OGSÅ: Banedanmark står på mål for upopulær banedrøm

 

“Ny jernbane mellem Hasselager og Brabrand, cirka fem kilometer, skal vest om de nye parcelhuskvarterer i Stautrup Ø. Denne forbindelse vil reducere togtiden mellem København og Aalborg med 20-30 minutter. De fem kilometer ny jernbane incl. 'station' er en ren statsopgave. Der gives flere mulige løsninger:

 

1. Der etableres 'trinbræt' ved Lemmingvej (Cirkel) til på- og afstigning og forbindelse til omegnen og centrum via bus- og letbanelinier.

 

2. Århus H. flyttes til Lemmingvej. De nuværende bygninger, anlæg og arealer frigøres helt eller delvis til andre formål. En fantastisk mulighed for endnu et lift til City og infrastrukturen. En banegård i centrum er ikke en forudsætning for et driftigt forretnings-, uddannelses- og kulturliv. Tværtimod åbner en udflytning op for hidtil usete muligheder.

 

3. Der er brugbare mellemløsninger i forhold til de to nævnte”.

 

Af et høfligt svar fra ministeren fremgik det tydeligt, at man overhovedet ikke havde regnet på effekten af en udflytning eller omkostningerne ved etablering af en ny banegård med tilhørende parkeringsfaciliteter.

 

Argumenterne for at flytte Århus H. ud fra centrum er stærkere i dag end for fire år siden. Letbanen til Odder fører tæt forbi det sted, som i forslaget er vist til placering af en ny Århus H.

 

Trafikstyrelsen arbejder videre med delplaner som en ny Vejle Fjord-bro og en ny forbindelse mellem Hovedgård og Hasselager for at spare henholdsvis otte og seks minutter, som er væsentlig mindre end gevinsten ved en ny Århus H.

 

Det må være en oplagt ommer.

Publiceret: 23. Januar 2018 13:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Uge-bladet Skanderborg