Siden Pia Christiansen for mange år siden oplevede, hvordan plastickugler beroliger sanserne hos mennesker med psykiske problemer, har hendes liv drejet sig om at udvikle nye hjælpemidler til psykisk syge, demente og urolige børn som et alternativ til beroligende medicin. Foto: Bettina Sønderskov

Siden Pia Christiansen for mange år siden oplevede, hvordan plastickugler beroliger sanserne hos mennesker med psykiske problemer, har hendes liv drejet sig om at udvikle nye hjælpemidler til psykisk syge, demente og urolige børn som et alternativ til beroligende medicin. Foto: Bettina Sønderskov

Kæmpeordre på kuglestole til Protac

Stilling-virksomheden Protac har i disse dage travlt med at møblere regionens nye psykiatriske center i Skejby med en ganske særlig stol. Den ligner mest af alt en hyggelig sækkestol med nogle sjove flapper. I virkeligheden er stolen et avanceret hjælpemiddel, som hjælper mennesker med psykiske udfordringer til at falde til ro

Af
Bettina Sønderskov

freelancejournalist

Når beboerne flytter ind på stuerne i Skejbys nye Psykiatriske Center, kan de alle sætte sig i en kuglestol fra Skanderborg-virksomheden Protac A/S. Virksomheden skal nemlig levere den sansestimulerende stol til alle stuerne i regionens nye milliardbyggeri med plads til 260 psykiatriske patienter.

For ejeren og ergoterapeuten bag Danmarks eneste producent af sansestimulerende hjælpemidler baseret på plastikkugler er det endnu et bevis på, at hun gjorde det rigtige, da hun for 24 år siden besluttede sig for at sy den første simple kugledyne.

"Jeg ser det som en vigtig erkendelse af, at det ikke kun er medicin, der kan hjælpe mennesker med psykiske problemer. Da jeg selv gjorde den opdagelse under et studieophold i USA i 1990, ændrede det mit liv. Hvis ikke jeg havde opdaget, hvor stor en forskel, man kan gøre for patienterne med sansestimulerende hjælpemidler, havde jeg nok ikke været virksomhedsejer i dag," siger ergoterapeut og direktør Pia Christiansen.

Berøring får sindet til at slappe af

Da hun kom hjem til Danmark, besluttede hun sig for, sammen med en kollega, at etablere virksomheden Protac og udvikle de første produkter til hjælpemiddelindustrien.

Jeg ser det som en vigtig erkendelse af, at det ikke kun er medicin, der kan hjælpe mennesker med psykiske problemer

Pia Christensen, indehaver af Protac

"Det lyder måske mærkeligt, at noget så simpelt som plastikkugler kan hjælpe på angst, depression, tankemylder, ADHD-symptomer og søvnløshed, men det er i virkeligheden ret simpelt. Når vores berøringssans bliver vækket med kuglerne, bliver der frigivet signalstoffer, som virker beroligende og får sindet til at slappe af," siger Pia Christiansen.

Når man bliver pakket ind i plastickugler, har det den samme effekt, som når man tygger tyggegummi, bider tænderne sammen, hopper på trampolin eller tager hårdt fat om håndtaget i tandlægestolen, hvis man er lidt utryg ved situationen.

"Når kroppen udsættes for et andet sanseindtryk, flyttes opmærksomheden fra hovedet ned i kroppen og bryder dit tankemønster," forklarer Pia Christiansen.

Succes i Skanderborg

Sammen med sine 17 ansatte driver Pia Christiansen i dag virksomheden Protac A/S fra domicilet ved motorvejen i Stilling. Her flyttede de ind for 4 år siden, da pladsen blev for trang i Aarhus.

"Vi ville egentlig gerne være blevet i Aarhus, men der var ingen egnede lokaler. De fleste ansatte i virksomheden er aktive mennesker, så vi var ikke meget for at skifte cyklen ud med en bil til arbejdet, men lokalerne var simpelthen for perfekte til, at vi kunne sige nej," siger Pia Christiansen og smiler.

Hun er glad for, at hele virksomheden nu er samlet under et tag i Skanderborg. Ikke mindst fordi produktsortimentet og pladsbehovet er vokset lige siden. Det, der begyndte med, at hun selv syede en bunke plastickugler ind i et dynebetræk for at hjælpe en patient til at sove bedre og roligere om natten, er nu blevet til en stor virksomhed på markedet for sansestimulerende hjælpemidler med eksport til Europa, Japan, Australien og New Zealand.

Forskning i effekten på depression og urolige børn

Den syv kilo tunge kugledyne har fået selskab af en anden dyne med granulat fyld, som er udviklet særligt til demente. De har en anden sanseforstyrrelse end psykisk syge, så flere af dem kunne ikke lide at kuglerne kunne føles så tydeligt igennem dynen.

"'Fjern den sæk rådne æbler,' var der for eksempel en dement patient, der sagde, fordi kuglernes runde form var ukendt som dyne," forklarer Pia Christiansen.

Idéudvikling og forskning er omdrejningspunktet for alle de nye produkter, der kommer til. Kugleveste, kraver, knætæpper og puder skal gøre det nemmere for folk at opnå den beroligende effekt hele dagen og at tage produkterne med sig rundt uden at vække stor opsigt.

Samtidig med at nye produkter udvikles og afprøves er det vigtigt for Pia Christiansen at bevare den høje faglighed og dokumentere, om det hele nu også virker efter hensigten, og om det kan bruges til at hjælpe andre grupper mennesker med udfordringer.

Derfor har Pia Christiansen lige ansat to erhvervs PhD. studerende i tre-årige stillinger. De skal forske i kugledynen som middel mod søvnløshed inden for depression og kuglevestens effekt på urolige skolebørn.

"Vi har flyttet os meget inden for det her område, siden vi begyndte, og vi bliver ved med at opdage nye områder, hvor plastikkuglerne kan gøre en stor forskel. Jeg kan ikke forestille mig et mere meningsfyldt arbejde," siger Pia Christiansen.

Protac sælger også sine produkter til private.

Alle er velkomne til at besøge virksomhedens showroom og afprøve produkterne i domicilet på Niels Bohrs vej 31D.

Det er også muligt at leje flere af produkterne som privat kunde.

Publiceret 27 October 2018 11:30

SENESTE TV