Minister er klar over, at omsorgen er vigtig for beboerne på Sølund

Socialminister Mai Mercado besøgte Sølund forud for lovarbejde om omsorg og frihed for handicappede

Af
Af Jørgen Bollerup Hansen

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) gav en vigtig melding, da hun torsdag besøgte Landsbyen Sølund.

 

Hun kom sammen med DFs handicapordfører Karina Adsbøl, og målet for besøget var at se på dilemmaerne om magtanvendelse, herunder muligheden for at låse døre, og trygheden for beboerne.

 

LÆS OGSÅ: Sølunds fokus er at give beboerne en tryg hverdag 

 

"Jeg tror, der er enighed om, det er et svært område. På den ene side har vi pligt til at drage omsorg for borgerne. På den anden side skal beboerne på et botilbud som Sølund være sikret en grad af selvbestemmelse over deres eget liv. Den balance skal vi finde, og den har vi ikke nået i dag," sagde hun.

 

Det var en besked, der blev taget godt imod på Sølund og af borgmester Jørgen Gaarde (S) og formanden for Socialudvalget, Anders Laugesen (V), der deltog som værter sammen med Sølunds leder Lone Bahnsen.

 

"Det her handler om, hvorvidt man har mulighed for at låse døre, så beboere, der er på et lavt kognitivt niveau, ikke risikerer at løbe væk uden tøj eller blive væk, så de risikerer at skulle opleve det ubehagelige i at blive ført tilbage," sagde Jørgen Gaarde.

 

"Af de mellem 210 og 220 beboere, der er på Sølund, er der cirka 12, det her er aktuelt for. Så det er langt fra alle. I virkeligheden er udviklingshæmmede jo meget forskellige, så vi skal væk fra det skræmmebillede, at det her gælder alle udviklingshæmmede," sagde han.

 

Der var enighed om, at der er brug for en lovgivning, der åbner mulighed for individuelle hensyn.

 

"Der kan være en risiko ved, at lovgivning om magtanvendelse bliver for rigid, så vi ikke får draget omsorg for beboerne. Når pårørende råber om hjælp og spørger, om vi ikke ville sikre, at et ét-årigt barn ikke kan forsvinde ud gennem en åben dør, så er svaret selvfølgelig ja. Og der er stor forskel på udviklingshæmmede. Nogles udviklingstrin svarer til et ét-årigt barn, som lovgivningen skal kunne håndtere," sagde ministeren.

 

Sag fra Sølund

Den revision af loven om magtanvendelse, der er i gang i Folketinget, var baggrunden for ministerbesøget.

 

Arbejdet startede efter, at Landsbyen Sølund kom under skærpet tilsyn og fik et påbud om ikke at låse dørene, efter det i nogle konkrete tilfælde var sket af omsorg for enkelte beboere. Der har således været ubehagelige tilfælde, hvor beboere har forladt institutionen, uden personalet opdagede det, og beboerne ikke selv kunne finde hjem.

 

Senest fandt en udviklingshæmmet beboer i starten af februar en ulåst dør om natten og gik kun iført nattøj og i bare tæer ind mod byen, uden at personalet opdagede det.

 

Rikke Naundrup, der er mor til to autister, der bor på Sølund, har selv oplevet, at hendes 23-årige autistiske søn Christian - der udviklingsmæssigt svarer til et barn på cirka halvandet år - forsvandt og først blev fundet i en eftersøgning, hun selv deltog i, i tusmørke og ved en temperatur på 10 grader.

 

"Det var forfærdeligt, han kan ikke klare sig selv, og der er mange søer og vandhuller i nærheden," forklarede Rikke Naundrup, der deltog sidst i ministerbesøget, hvor hun fik en samtale med Mai Mercado og Karina Adsbøl.

 

"Mit håb er , at der kan tages individuelle hensyn. Mine voksne børn er begge autister, og de kan ikke overskue, hvad der kan ske, hvis de går ud, og de vil trives med den tryghed en låst dør kan give dem," siger hun.

 

Hun er glad for ministerbesøget og Jørgen Gaardes opbakning.

 

"Det er meget positivt, at ministeren og Karina Adsbøl så virkeligheden på Sølund, før loven revideres," siger hun.

 

UgeBladet spurgte Mai Mercado og Karina Adsbøl, om Sølund allerede kan glæde sig til en ny lov, der giver mulighed for at låse døre ud fra individuelle hensyn. Svaret var dog ikke eentydig.

 

"Vi skal passe på, vi ikke skaber en glidebane. Vi skal også lytte til handicaporganisationer og Ældresagen, der er bekymret for udvidelse af mulighederne for magtanvendelse," sagde Karina Adsbøl.

 

Publiceret 16 April 2018 11:45

SENESTE TV