'Gl. Rye Kro var ikke bare en kro – det var byens samlingssted'

Tirsdag brændte den 400 år gamle kro, der ligger i hjertet af Gl. Rye. I flammer og røg forsvandt byens mangeårige samlingssted

Af
Af Anne Sofie Hyldedal Folkmann

JP Aarhus

 

”Der er så mange minder i det sted. Og nu er det bare væk. Gl. Rye Kro var ikke bare en kro – det var byens samlingssted.”

 

75-årige Poul Brandt betragter den hvide, tykke røg, som stiger mod himlen.

 

LÆS OGSÅ: Gl. Rye er brændt ned

 

Kl. 04.39 tirsdag morgen 6. marts modtog Sydøstjyllands Politi en anmeldelse om brand på den mere end 400 år gamle kro i hjertet af Gl. Rye. Ikke længe efter at brandvæsen og politi var ankommet til stedet, var meldingen, at kroen var overtændt. Da solen stod op carka to timer senere, var det meste af bygningen ædt af flammer.

En samling af minder

Tilbage står en tom, sodet skal og selvfølgelig minderne, der ifølge Poul Brandt er mange af. Han har boet i byen de seneste 50 år. I den tid har kroen ikke blot været en central del af bylivet, det har også været en vigtig del af hans familieliv.

 

”Mine børn på henholdsvis 45 og 48 år ringede i morges. 'Far, det var jo der, vi altid kom,' sagde de. De var meget kede af det,” fortæller Poul Brandt.

 

Alle familiens barnedåbsfester og konfirmationer er blevet fejret på Gl. Rye Kro, og senest holdt Poul Brandt sin 70-års fødselsdagsfest på stedet.

 

Som byens tidligere brugsuddeler gennem 36 år kender Poul Brandt en stor del af borgerne. Han er derfor ikke i tvivl om, at branden gør ondt i mange hjem. Ud over familiefester er kroen blevet brugt som en slags forsamlingshus til diverse generalforsamlinger samt høst- og juletræsfester.

 

”Jeg kan huske, hvordan vi i Brugsen pakkede juleposer, som blev delt ud til juletræsfesten på den gamle kro. Og den slags glemmer børnene jo heller aldrig,” lyder det fra den nu pensionerede brugsuddeler.

Caption Caption

Caption Caption

Kærlighed på kroen

Poul Brandt modtog besked om branden fra sin tidligere nabo Søren Jensen, der er vokset op i Gl. Rye.

 

Søren Jensen har som mange andre unge i byen fejret sin konfirmation i kroens festsal, og som 13-årig fik han job der.

 

Faktisk er det ikke mere end to uger siden, at han for sidste gang gik rundt i lokalerne og serverede krogryde, tournedos bordelaise og hvidvinsdampet hellefisk. Retter som man kunne bestille i restauranten.

 

Søren Jensen er netop færdiguddannet sognepræst, og derfor stoppede han efter 15 år som opvasker, tjener og senest personaleleder. I dag bor han i Aarhus sammen med sin kæreste, som han lærte at kende, da hun blev ansat på kroen for fem-seks år siden.

 

Med jakken godt knappet, kolde næser og hinanden i hånden står parret længe på fortovet over for kroen og betragter resterne af det sted, hvor de mødte hinanden.

 

”Det er så mærkeligt, for man kan bare se sig selv gå rundt derinde,” lyder det pludselig fra Søren Jensen. Så fortsætter han:

 

”Byen har mistet en solid og vigtig institution, der altid har været der.”

Caption Caption

Caption Caption

Caption Caption

Caption Caption

Publiceret 13 March 2018 11:45

Uge-Bladet Skanderborg nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Uge-Bladet Skanderborg
SENESTE TV